На Волині на третій день біля спаленої церкви засяяв хрест: люди кажуть, що це – диво

Громада втратила вже три храми

На Ківерцівщині у Луцькому районі згорів храм Різдва Пресвятої Богородиці. Це сталося якраз на четверту річницю переходу Берестянської церкової громади у Православну церкву України, повідомляє visnyk.lutsk.

Церква згоріла дотла.

Попередня причина пожежі – коротке замикання, каже отець Максим.

– Дерев’яна церква спалахнула, як сірник, – з сумом згадує отець Максим Подзізей.

 

– Це було після третьої години ночі. Люди міцно спали, то й не чули, що горить. Поки мені подзвонили, поки я добіг, то рятувати вже не було що. Встигли винести храмову ікону, що над дверима, і зняли два прапори – український синьо-жовтий та повстанський червоно-чорний, ми їх почепили десь за місяць до того.

З самого ранку біля спаленої церкви трудилися місцеві жителі, розбирали згарище, сподіваючись знайти вцілілі образи. Але вогонь знищив усе – навіть документи у сейфі. Викопали яму, де захоронили згорілі рештки, бо це освячене місце і його не можна оскверняти. І на цьому кургані поставили великий дерев’яний хрест, як пам’ять про згорілий храм.

А на третій день після пожежі біля попелища засяяв хрест. Це видовище жителька Берестяного сфотографувала. На фото добре видно, як неймовірним сяйвом палахкотить хрест.

Старші люди вважають, що це диво, і кажуть, що то Божа Мати оплакує згарище. Тим паче згоріла церква вже третя була на цьому місці.

– Старожили згадували, що першу розібрали австріяки на бліндажі під час Першої світової війни, – розповідає місцевий краєзнавець, історик Микола Подзюбанчук.

 

– Згодом селяни притягнули на це місце старий млин, що стояв біля річки, почепили куполи. Цей храм стояв до літа 1977 року. І коли люди були по роботах, на косовиці, у село приїхали комсомольці та комуністи і трактором стали рушити церкву. Один дядько поклав дзвони на віз і хотів вивезти їх, та совєти не дали, забрали. Так дзвони безслідно зникли.

 

Я потім розшукував тих комсомольців, думав розпитати, але всі вже повмирали, а то ж молоді хлопці були! Третя церква, яку збудували у 1994 році, згоріла ось тепер у лютому.

Зараз на цьому ж місці будують вже четверту церкву. Місцеві жителі щодня, крім неділі, не покладаючи рук, трудяться на будівництві – по днях кожна вулиця села. Сподіваються, що завдяки їхній праці, пожертвам берестянців, земляків з Італії вже скоро постане новий величний храм. І знову у церкві залунає українське слово Боже.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook