На Волині на третій день біля спаленої церкви засяяв хрест: люди кажуть, що це – диво

Громада втратила вже три храми

На Ківерцівщині у Луцькому районі згорів храм Різдва Пресвятої Богородиці. Це сталося якраз на четверту річницю переходу Берестянської церкової громади у Православну церкву України, повідомляє visnyk.lutsk.

Церква згоріла дотла.

Попередня причина пожежі – коротке замикання, каже отець Максим.

– Дерев’яна церква спалахнула, як сірник, – з сумом згадує отець Максим Подзізей.

 

– Це було після третьої години ночі. Люди міцно спали, то й не чули, що горить. Поки мені подзвонили, поки я добіг, то рятувати вже не було що. Встигли винести храмову ікону, що над дверима, і зняли два прапори – український синьо-жовтий та повстанський червоно-чорний, ми їх почепили десь за місяць до того.

З самого ранку біля спаленої церкви трудилися місцеві жителі, розбирали згарище, сподіваючись знайти вцілілі образи. Але вогонь знищив усе – навіть документи у сейфі. Викопали яму, де захоронили згорілі рештки, бо це освячене місце і його не можна оскверняти. І на цьому кургані поставили великий дерев’яний хрест, як пам’ять про згорілий храм.

А на третій день після пожежі біля попелища засяяв хрест. Це видовище жителька Берестяного сфотографувала. На фото добре видно, як неймовірним сяйвом палахкотить хрест.

Хрест, який світився

Старші люди вважають, що це диво, і кажуть, що то Божа Мати оплакує згарище. Тим паче згоріла церква вже третя була на цьому місці.

– Старожили згадували, що першу розібрали австріяки на бліндажі під час Першої світової війни, – розповідає місцевий краєзнавець, історик Микола Подзюбанчук.

 

– Згодом селяни притягнули на це місце старий млин, що стояв біля річки, почепили куполи. Цей храм стояв до літа 1977 року. І коли люди були по роботах, на косовиці, у село приїхали комсомольці та комуністи і трактором стали рушити церкву. Один дядько поклав дзвони на віз і хотів вивезти їх, та совєти не дали, забрали. Так дзвони безслідно зникли.

 

Я потім розшукував тих комсомольців, думав розпитати, але всі вже повмирали, а то ж молоді хлопці були! Третя церква, яку збудували у 1994 році, згоріла ось тепер у лютому.

Зараз на цьому ж місці будують вже четверту церкву. Місцеві жителі щодня, крім неділі, не покладаючи рук, трудяться на будівництві – по днях кожна вулиця села. Сподіваються, що завдяки їхній праці, пожертвам берестянців, земляків з Італії вже скоро постане новий величний храм. І знову у церкві залунає українське слово Боже.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень