На території нового корпусу Острозької академії на Рівненщині утворилося провалля (ФОТО/ВІДЕО)

Урвище глибиною в три метри

На території нового корпусу Острозької академії на Рівненщині утворилося провалля. 5 жовтня біля міського тротуару обвалилася земля приблизно на три метри. 

На місці обвалу виявили підземелля, яке може датуватися XVII століттям з лабіринтами та кованими дверима тих часів.

Імовірною причиною обвалу землі стали дощі та рух вантажівок через місто. Наразі, проїзд габаритного транспорту по центральній дорозі Острога – заборонений. 

«Ми, коли почали робити новий корпус, дослідили всі фундаменти, найняли спеціально краєзнавців. Тобто там, де новий корпус, ми впевнені в тому, що буде все в порядку. А ось навколо корпусу територія, на якій навіть стоять будинки, а особливо там, де проїжджа частина — ця територія не розкопана і не досліджена», — розповів Суспільному в.о. ректора Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник.

Місце події обгородили, на щастя, ніхто не постраждав. Проводити розкопки в лабіринтах поки не планують.

«Ми знаємо, що зараз необхідні великі кошти, щоб робити розкопки, і хочемо законсервувати це провалля. Я впевнений, там будуть знайдені такі артефакти княжої доби, від яких будуть дивуватись люди. Їх треба зберегти, знайти кошти для того, щоб зробити розкопки.

 

Можливо, управління культури включиться в цю справу. Я навіть уже і назву придумав новому проєкту — «Підземне місто». Воно стане туристичною Меккою, коли ми розкопаємо підземне місто, - розповів Ігор Пасічник.

Прокоментувати ситуацію в адміністрації закладу Радіо Трек відмовилися. Упродовж трьох днів ректор «Острозької академії» Едуард Балашов був у США з робочим візитом.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook