На Рівненщині збирають перші гриби (ФОТО)

Гриби є не лише восени

Мешканці села Бутове, що у на колишній Зарічненщині, уже зібрали перший весняний врожай грибів. 

Як повідомляють у спільноті «Типове Зарічне», в лісах області почали сходити весняні гриби - сморчки. 

У мережі хвалять їхній смак. 

Зауважимо, що на світлині гриби більше схожі на інші весняні - строчки.  Сморчки та строчки ростуть в  один період. А відрізняються формою та кольором.

Сморчки мають помітну ніжку та капелюшок, а строчки зовні нагадують волоський горіх та можуть досягати розмірів у кілька десятків сантиметрів.

Різниця між ними в отруйності. Як розповідають на сайтах для грибників, сморчки  вважаються умовно їстівними та не отруйні. Вони можуть всмоктувати шкідливі речовини з ґрунту. Тому їх потрібно добре відварити та злити воду.

Строчки - інша річ. ВОНИ ДУЖЕ ОТРУЙНІ у сирому вигляді. Цей гриб наповнений отруйною речовиною  гіромітрином. 

Думки щодо його споживання різняться. Так, частина грибників вважає, що гриб достатньо замочити на хвилин 20, тричі проварити, щоразу промиваючи й тоді можна їсти. 

Інші радять сушити його понад три місяці. Й навіть тоді з них не вийде увесь токсин. Тому процес варіння радять повторити. 

Водночас багато коментаторів пишуть, що споживають їх уже давно і ще жодного разу не отруїлися. Ймовірно, через ретельну обробку. 

Сморчки також радять добре відварити перед вживанням. 

До обох видів грибів уразі чого підійде такий спосіб: 

  • Зібрані гриби потрібно скласти в місткість ніжками догори і залити великою кількістю холодної води;
  • Промиті гриби потрібно залити водою з розрахунку 3 літри на кожен кілограм і прокип'ятити протягом 10-15 хвилин;
  • Необхідно промити відварені гриби кілька разів, видалити ніжки і залити водою для повторного варіння;
  • Після відварювання протягом 20 хвилин гриби потрібно процідити і ще раз промити водою.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook