На Рівненщині збирають перші гриби (ФОТО)
Гриби є не лише восени
Мешканці села Бутове, що у на колишній Зарічненщині, уже зібрали перший весняний врожай грибів.
Як повідомляють у спільноті «Типове Зарічне», в лісах області почали сходити весняні гриби - сморчки.
У мережі хвалять їхній смак.
Зауважимо, що на світлині гриби більше схожі на інші весняні - строчки. Сморчки та строчки ростуть в один період. А відрізняються формою та кольором.
Сморчки мають помітну ніжку та капелюшок, а строчки зовні нагадують волоський горіх та можуть досягати розмірів у кілька десятків сантиметрів.
Різниця між ними в отруйності. Як розповідають на сайтах для грибників, сморчки вважаються умовно їстівними та не отруйні. Вони можуть всмоктувати шкідливі речовини з ґрунту. Тому їх потрібно добре відварити та злити воду.
Строчки - інша річ. ВОНИ ДУЖЕ ОТРУЙНІ у сирому вигляді. Цей гриб наповнений отруйною речовиною гіромітрином.
Думки щодо його споживання різняться. Так, частина грибників вважає, що гриб достатньо замочити на хвилин 20, тричі проварити, щоразу промиваючи й тоді можна їсти.
Інші радять сушити його понад три місяці. Й навіть тоді з них не вийде увесь токсин. Тому процес варіння радять повторити.
Водночас багато коментаторів пишуть, що споживають їх уже давно і ще жодного разу не отруїлися. Ймовірно, через ретельну обробку.
Сморчки також радять добре відварити перед вживанням.
До обох видів грибів уразі чого підійде такий спосіб:
- Зібрані гриби потрібно скласти в місткість ніжками догори і залити великою кількістю холодної води;
- Промиті гриби потрібно залити водою з розрахунку 3 літри на кожен кілограм і прокип'ятити протягом 10-15 хвилин;
- Необхідно промити відварені гриби кілька разів, видалити ніжки і залити водою для повторного варіння;
- Після відварювання протягом 20 хвилин гриби потрібно процідити і ще раз промити водою.
Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ