На Рівненщині зафіксували вже другий випадок хвороби Вейля 

Чим вона небезпечна

Другий за літо випадок лептоспірозу зареєстрували на Рівненщині. Інфікувалися жителі Дубенського та Рівненського районів.

Лептоспіроз або хвороба Вейля  – це гостра інфекційна хвороба, яка перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної і навіть нервової систем.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у водоймах, риболовлі, при догляді за хворими тваринами та вживанні інфікованих гризунами продуктами, повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Лептоспіра може проникати в організм людини через порізи та подряпини на шкірі, а також через ніс, рот, очі. Можливий також шлях інфікування у разі вживання сирої води із природних невідомих  джерел.

Як уберегтися від лептоспірозу:

  • не купайтеся і не рибальте у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби;
  • усі хатні та сільськогосподарські тварини мають бути вакциновані проти лептоспірозу;
  • не торкайтесь інфікованих тварин і дотримуйтесь заходів безпеки, доглядаючи за ними;
  • під час роботи на городі та збору ягід у лісі користуйтеся засобами індивідуального захисту;
  • проведіть дератизаційні заходи у своєму помешканні та убезпечте воду та харчі від забруднення виділеннями гризунів;
  • термічно обробляйте продукти тваринного походження.

Лептоспіроз часто може нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. Тож якщо ви несподівано захворіли серед літа, а перед тим мали контакт із потенційно зараженою водою або тваринами, зверніться до лікаря.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook