На Рівненщині – спалах сальмонельозу: Захворіла сім’я з дітьми

Вони у лікарні

Спалах сальмонельозу виявили на півночі Рівненщини. Перший у цьому році випадок зафіксували на Сарненщині.

Там інфікувалася сім’я – троє дорослих та двоє дітей віком 2 та 11 років. Нині інфіковані в стані середньої важкості перебувають в інфекційному відділені Сарненської лікарні.

Відомо, що члени сім’ї вживали майонез, виготовлений з домашніх курячих яєць, що й стало причиною інфікування, повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

За словами фахівців, літо – це найбільш сприятливі умови для розвитку сальмонел, тому важливо:

  • м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
  • качині та гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
  • не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
  • кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;
  • для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;
  • молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.

Сальмонельоз — інфекційне захворювання, яке найчастіше передається з їжею (96-98%), а також контактно – побутовим шляхом. Захворювання може виникнути через різні мікроби роду сальмонел. Ці бактерії довгий час можуть зберігатися в зовнішньому середовищі.

 

В деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі (наприклад, у напівфабрикатах).

Джерелом інфекції можуть бути:

  • тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії;
  • найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфікуються яйця птахів.

Захворювання розвивається через 6-72 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота.

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook