На Рівненщині – спалах сальмонельозу: Захворіла сім’я з дітьми
Вони у лікарні
Спалах сальмонельозу виявили на півночі Рівненщини. Перший у цьому році випадок зафіксували на Сарненщині.
Там інфікувалася сім’я – троє дорослих та двоє дітей віком 2 та 11 років. Нині інфіковані в стані середньої важкості перебувають в інфекційному відділені Сарненської лікарні.
Відомо, що члени сім’ї вживали майонез, виготовлений з домашніх курячих яєць, що й стало причиною інфікування, повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
За словами фахівців, літо – це найбільш сприятливі умови для розвитку сальмонел, тому важливо:
- м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
- качині та гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
- не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
- кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;
- для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;
- молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
- дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.
Сальмонельоз — інфекційне захворювання, яке найчастіше передається з їжею (96-98%), а також контактно – побутовим шляхом. Захворювання може виникнути через різні мікроби роду сальмонел. Ці бактерії довгий час можуть зберігатися в зовнішньому середовищі.
В деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі (наприклад, у напівфабрикатах).
Джерелом інфекції можуть бути:
- тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії;
- найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфікуються яйця птахів.
Захворювання розвивається через 6-72 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота.
Радіо Трек: НОВИНИ