Маркування пластику: Чи безпечні контейнери для їжі?
Усе про небезпеку пластикових виробів
Неправильне використання пластику може нашкодити здоров’ю людини. Саме тому важливо знати, як правильно користуватися виробами з пластику.
Є 7 найбільш поширених видів пластику. Розрізнити кожен із них можна за спеціальними маркуваннями на виробі.
Маркування «1»РЕТ або РЕТF – поліетилентерефталат.
Дозволений для контакту з харчовими продуктами, тільки для одноразового використання. При повторному використанні виділяє фталати. Термін придатності виробів один рік.
З цього матеріалу виготовляють одноразові пляшки для води, б/а напоїв, пива, олії, кетчупів, склянки, тарілки, виделки, ложки, ножі, упаковку для сипучих продуктів.
Маркування «2»HDPE (ПНТ) – поліетилен низького тиску, високої щільності.
Призначений тільки для холодних продуктів. Може виділяти формальдегід.
Цей матеріал застосовують для виробництва упаковок молока, пляшок, фляг, каністр, кришок, місткостей для косметики.
Маркування «3» PVC (ПВХ) – полівінілхлорид.
Заборонений для контакту з харчовими продуктами. Шкідливий для організму. При контакті з гарячим та жирним виділяє вінілхлорид та фталати.
З полівінілхлориду виготовляють труби, трубки, садові меблі, віконні профілі, пляшки для побутової хімії, клейонку.
Маркування «4» PELD (ПВТ) – поліетилен високого тиску, низької щільності.
Дозволений для контакту з харчовими продуктами, але може виділяти формальдегід.
Використовують для виготовлення брезенту, пакетів для сміття, харчової плівки та пакетів, бутлів для води, гнучких місткостей.
Маркування «5» PP – поліпропілен.
Дозволений для контакту з харчовими продуктами. Стійкий до температур, але при контакті з алкогольними напоями виділяє формальдегід.
Використовують для виготовлення іграшок, одноразового посуду, контейнерів та баночок для харчів.
Маркування «6» PS – полістирол.
Дозволений для контакту з холодними харчовими продуктами. Під дією високих температур виділяє стирол.
Використовують для виготовлення лотків, горняток, баночок для молочних продуктів, контейнерів для їжі, виделок, ложок.
Інші пластмаси, найчастіше полікарбонат (РС), маркування «7» OTHER або O Полікарбонат при нагріванні може виділяти бісфенол А.
Застосовують для виготовлення упаковок для сиру, кави, корму для котів, пляшок для води.
Якщо ж у вас є посуд або інші предмети, які викликають сумніви щодо якості, то його можна перевірити у токсикологічній лабораторії дослідження полімерних матеріалів Рівненського центру контролю та профілактики хвороб.
Радіо Трек: НОВИНИ