Ледача паска без замісу тіста — найпростіший рецепт, з яким впорається навіть дитина! (РЕЦЕПТ)
А нагородою стане дуже смачна і симпатична пасочка!
Приготування великодніх пасок багатьох лякає, адже це дуже відповідальний і складний процес, який не потерпить помилки. Переважно господині бояться, що тісто «не підніметься» або ж, що вони недостатньо його вимішають.
У першому випадку можемо порадити зупинити свій вибір на перевірених дріжджах з хорошим терміном придатності й поставити тісто у місце, де йому точно не загрожуватиме протяг. А щодо другого, то, виявляється, етап тривалого вимішування зовсім не обов'язковий, адже є рецепти, які допомагають його уникнути, значно заощадивши час і сили.
За цим рецептом паска виходить дуже ароматною та м'якою. І, звісно ж, смачною!
Наводимо розрахунок на 4 паски у формі з діаметром 12 см і висотою 14 см.
Інгредієнти:
Для тіста:
- борошно - 600 г + 50 г
- молоко (близько 38 градусів) - 320 мл
- сухі дріжджі - 8 г (живі дріжджі - 25 г)
- яйця - 2 шт.
- цукор - 200 г
- сіль - ½ ч. л.
- розпушувач - 6 г
- масло вершкове - 200 г
- екстракт ванілі - 2 ч. л.
- лимонна та апельсинова цедра - до смаку
Для начинки (ці інгредієнти можна змінювати на власний смак):
- родзинки - 100 г
- курага - 50 г
- суміш цукатів - 50 г
Для глазурі:
- молоко - 2-3 ст.л.
- цукрова пудра - 150 г
Приготування:
Для паски пропонуємо використати ароматний цукор. Для того, щоб його підготувати, беремо натерті лимонну та апельсинову цедру й добре перемішуємо їх з цукром, аби збагатити його ефірними оліями.
Для опари готуємо тепле молоко, в яке додаємо 2 ложки ароматного цукру і дріжджі. Добре все перемішуємо, накриваємо і залишаємо в теплому місці приблизно на 10-15 хв. За цей час опара має збільшитися приблизно вдвічі й піднятися пишною шапкою.
Тепер підготуємо здобну основу для тіста. Для цього у м'яке вершкове масло додаємо цукор, сіль та екстракт ванілі або ванільний цукор. Добре перемішуємо, а потім по одному додаємо яйця.
Далі просіваємо в миску борошно і розпушувач. До них додаємо опару, перемішуємо. Потім додаємо здобну основу, перемішуємо. Якщо тісто виходить занадто липким, додаємо ще трохи борошна.
Трохи вимішуємо тісто лопаткою, збираємо до центру миски, накриваємо і залишаємо підходити приблизно на 1 годину в теплому місці.
За цей час можна вибрати і підготувати начинку. За необхідності деякі з інгредієнтів можна замочити.
Коли тісто підійшло, замочені сухофрукти добре просушуємо паперовими рушниками від зайвої вологи, а потім всю начинку припилюємо борошном і перемішуємо — так цукати й сухофрукти краще ляжуть в тісто. Додаємо начинку в тісто.
Розділене тісто підкочуємо в колобки і укладаємо в форму, заповнюючи її приблизно на 1/3, залишаємо на вистоювання приблизно на 1 годину. Коли тісто підніметься і займе форму повністю, ставимо паски в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 35-40 хв.
Готові паски перевіряємо дерев'яною шпажкою, а потім даємо їм повністю охолонути, і тоді вже можна приступати до прикраси
Глазур можна також підготувати «ледачу», без яєць і збивання. Для неї беремо цукрову пудру і змішуємо з молоком, додаючи його потроху. В результаті у вас виходить білосніжна глазур, яка дуже швидко застигає і зовсім не липне.
Або можемо зробити глазур «5 секунд». Тоді нам знадобиться сухе та згущене молоко і сік лимона (готується реально за кілька секунд і до рук не липне)
Джерело: Ukr.Media
Радіо Трек: НОВИНИ