Квашена капуста – корисна, та не для всіх: кому вона точно нашкодить
У продукті чимало шкідливих сполук, які значно перевищують кількість корисних речовин
Головна небезпека квашеної капусти – у шкідливих сполуках, що утворюються в процесі приготування. Вони виводять з організму корисні речовини, провокуючи ускладнення деяких хвороб.
У чому небезпека квашеної капусти
У капусті, коли вона заквашується, проходять певні процеси, які змінюють її смакові якості. Раніше вважалося, що квашена капуста має безліч корисних властивостей, тож її потрібно включати у раціон. Втім, у медиків щодо цього – інша думка.
Нутриціологи стверджують, що в продукті чимало шкідливих сполук, які значно перевищують кількість корисних речовин.
Шкода квашеної капусти полягає в тому що:
- вона містить сіль, яка сприяє появі набряків і може призвести до підвищення артеріального тиску;
- при гастриті вона викликає біль у шлунку і може спровокувати гостру форму захворювання;
- ця страва виводить йод з організму, що погано відіб'ється на роботі щитоподібної залози, якщо вже є певні розлади.
Небезпечне і раннє вживання капусти — на 2-3 день приготування, коли процес бродіння ще не закінчився. У цей час активно розмножуються хвороботворні бактерії, які можуть негативно вплинути на роботу підшлункової залози.
І, звісно ж, не рекомендується вживати квашену капусту, у якої минув термін придатності або, якщо вона має неприємний смак.
Навіть при додаванні олії чи будь-яких інших інгредієнтів, в ній залишаються отруйні речовини, що може привести до отруєння.
Шкода квашеної капусти для здоров'я
Дієтологи і гастроентерологи розповіли, які особливості квашеної капусти можуть нести пряму загрозу для здоров'я.
Цей продукт містить бактерії і клітковину, які можуть вплинути на збільшення газоутворення і приведуть до здуття. Неприємно, але не смертельно. Якщо йдеться не про людей із нирковою недостатністю, виразкою шлунка чи банальним гастритом. Не рекомендується вживати квашену капусту і тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку.
Не бажано їсти її і в період загострення захворювань травної системи. Це можуть бути як ті самі гастрити, так і гастродуоденіти, синдром роздратованого кишечника чи виразковий коліт.
Процес бродіння є головним «шкідником» для людей з такими недугами.
Краще відмовитися від цього делікатесу годуючим мамам, особливо в перші місяці після народження дитини. Через молоко маля отримає ті ж речовини, що може спровокувати коліки.
Не завадило б відмовитися від квашеної капусти ввечері після 17-ї години, особливо якщо в її складі є цукор – це викликає набряклість організму. Її можна їсти вдень, дотримуючись норми 150-200 г на добу. Така доза встигне перетравитися до нічного відпочинку, не перевантажуючи роботу органів.
Джерело: Ukr.Media
Радіо Трек: НОВИНИ