Куди дівати опале листя і чому сміттярі Рівного його не вивозять (ФОТО)

А також про те, чому сміттєві контейнери переповнені

Жителі Рівного скаржаться Радіо Трек, що відходи зі сміттєвих контейнерів у дворах погано вивозять. На підтвердження надали фото смітника у дворі на вулиці Степана Бандери, 24 (вгорі).

При цьому вони звернули увагу, що майданчики, які облаштували вздовж доріг (навіть у цьому ж районі – вулиці Бандери, княгині Ольги) прибирають вчасно. У чому причина невивезення сміття, запитують вони.

ПРО ЛИСТЯ

Інше окреме питання рівнян – вивезення листя. Його складають у чорних пакетах в дворах або біля смітників, але довго не вивозять.

Хто за це відповідальний? Якщо це окрема плата, то скільки ОСББ чи управлінська компанія має за це платити КАТП? 

«Листя у тарифі нема», - КАТП 1728

Ми переадресували вище зазначені запитання директору КАТП 1728 Сергію Марчуку. І він розповів таке:

- Збоїв у вивезенні сміття у нас не було. Відходи вивозять за графіком: 1 раз на день або через день. Працюємо і у вихідні, щоб ліквідувати стихійні сміттєзвалища. 

 

Але якщо велика кількість мішків з листям біля контейнерів, то сміття не вміщається. Листя – це сезонне явище. Приходить листопад – і щороку виникає ця проблема.

 

Але листя не входить у тариф на вивезення побутових відходів. ОСББ чи управлінська компанія мали б зібрати листя, найняти авто і вивезти його. Керівники ОСББ та управлінських компаній знають це, але не дотримуються правил благоустрою.

Авто можна наймати у КАТП1728, пояснює керівник підприємства:

Вартість вивезення листя залежить від його обсягу. Це в межах 1000 грн.

Також, за словами Сергія Марчука, у тариф не входить вивезення гілля. І з ним керівники ОСББ та управлінських компаній мали б чинити так само, як з листям.

Щодо будівельних великогабаритних відходів, то пояснив він, вони включені у тариф з розрахунку 13 кг на 1 людину на рік.

 

Тобто -- 1 мішок такого сміття на людину. Якщо ж будівельних відходів багато, то так само як з листям та гіллям, потрібно наймати для їх вивезення машину.

«Потрібні громадські слухання», - рада голів ОСББ

Голова ради голів ОСББ Галина Похильчук не бачить проблеми з вивезенням листя у місті:

- Працівники КАТП 1728 добре працюють і завжди вивозять листя і так. Приїхали, мовчки забрали і рахунок не виставляли. Принаймні, на Київській, 44 саме так. Інколи, щоправда, у КАТП 1728 машина для вивезення сміття ламається.

 

Звісно, якби по районах міста були великі контейнери-причепи для збору листя, ми б зсипали його туди. Адже кажуть, що листя використовують на кладовищі, щоб засипати землю на зиму: тоді легше в морози копати могили. Також його можна було б засипати у гумусні ями, які є по місту.

Щодо невключення у тариф Галина Похильчук висловилася так:

- Я ініціюю від імені ОСББ, щоб включити вивезення листя і прибирання біля сміттєвих контейнерів у тариф. Адже у нас нема авто для вивезення листя, а наймати його для нас дорого. Так само дорого купувати сміттєві пакети для збору листя.

 

Я розумію, що тариф 20 грн за вивезення сміття – це небагато. Але ми всі хочемо, щоб у місті було чисто. Тому потрібні громадські слухання щодо цього питання. І ми обов’язково візьмемо у них участь.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook