Кинулися подавати заяви: українські чоловіки знайшли альтернативу за кордоном

Вони просять про міжнародний захист, зокрема, у Польщі

Кількість заяв громадян України на отримання міжнародного захисту стрімко зростає.

У порівняні з минулим роком українці майже в 2 рази частіше просили надання статусу біженця. Ймовірно, збільшення заяв пов’язано зі зміною законодавства в Україні щодо військового обліку.

Як повідомила прикордонна служба Польщі на запит inPoland.net.pl у 2023 році до них подано 1200 заяв про надання статусу міжнародного захисту, щодо 1600 осіб. Найбільше заяв подано у Надвіслянскому відділі прикордонної служби – 1315 осіб, Карпатському відділі – 74, Надоджанському – 65.

Цього року ситуація значно змінилась. У деяких відділеннях зріст кількості заяв склав майже у 200%, а станом на 31 липня 2024 року кількість поданих заяв вже перевищує торішній показник майже вдвічі.

Починаючи з січня 2024 року кількість громадян України, що подали на міжнародний захист склала 2124 заяви, а охороною охоплено 2991 осіб.

  • В січні подано 298 заяви,
  • у лютому – 449 заяви,
  • у березні 403,
  • у квітні 336,
  • у травні – 447,
  • у червні – 520,
  • в липні – 538 заяв.

Нагадаємо, у грудні 2023 року вперше з’явилася інформація щодо змін у законодавстві, через які військовозобов’язані громадяни України не зможуть зокрема оформити закордонний паспорт України або отримати консульські послуги не виконавши обов’язку з оновлення своїх даних. У кінці квітня ДП «Документ» припинило видавати закордонні паспорти, навіть ті, які були замовлені значно раніше у січні-лютому.

Для багатьох громадян України отримання міжнародного захисту є альтернативою у випадку закінчення терміну дії закордонного паспорта, аби легально далі продовжувати перебувати в Польщі.

 

Розгляд справ з отримання міжнародного захисту триває від 6 місяців, але в деяких випадках навіть до 15 місяців.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook