Катафалк для бомжа у Рівному. Ціни, про які ви не здогадувалися (+ ФОТО)

Безхатченко місту обходиться у сім разів дешевше, ніж “заслужений” городянин

Безпритульних, учасників бойових дій та людей, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, ховають за кошт міського бюджету.

Скільки грошей на їхнє поховання надавати — визначає своїм розпорядженням міський голова Рівного Володимир Хомко. Допомогу на поховання через зростання розцінок на ритуальні послуги нещодавно збільшили.

То у скільки ж обходиться місту поховання таких осіб цього року?

Найдешевше Рівному обходиться поховання  осіб, які не були застраховані  у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, тобто тих, які не працювали і не платили внески у пенсійний фонд, фонд страхування від нещасного випадку, на випадок безробіття тощо.

До цієї категорії і належать безхатченки.

Цього року розмір допомоги на поховання таких становить 2047 гривень.

У цю суму входить:

  • вартість домовини -1110 гривень,
  • викопування могили -  майже 397 гривень,
  • послуги перевезення автокатафалком -  майже 535 гривень,
  • оформлення договору-замовлення на поховання — 5 гривень.

Для учасника бойових дій, інваліда війни викопування могили — дорожче, ніж для безхатченка.

Похорон учасника бойових дій, інваліда війни міському бюджету Рівного обходиться у 8636 гривень ( у понад чотири рази більше, ніж безхатченка).

Найбільші витрати - на труну, бо вона оббита тканиною зсередини і у п'ять разів дорожча, ніж для безхатченка, — 5555 гривень. У тих же сумах, що й  для безхатченка, відшкодовуються витрати на автокатафалк та оформлення договору-замовлення на поховання.

А ось викопування могили учаснику бойових дій, інваліду війни обійдеться дорожче (у послугу входять викопування ручним чи механізованим способом, опускання труни у могилу,  закопування,  формування  надмогильного насипу) — майже 727 гривень.

Місто також відшкодовує вартість:

  • похоронного вінка - 480 гривень,
  • траурної стрічки -18 гривень,
  • автобуса супроводу -515 гривень,
  • перенесення труни з тілом до квартири багатоповерхівки — 186 гривень,
  • доставки ритуальних предметів (сюди входить завантаження  на складі, перевезення,   вивантаження на місці призначення та перенесення до місця знаходження тіла померлого) - 248 гривень,
  • супроводу похоронної процесії - 118 гривень, проведення похоронного ритуалу -168 гривень,
  • поховання урни з прахом — 100 гривень.

 

У допомозі на поховання людей, які мають особливі заслуги, передбачено ще й прибирання могили і два вінки.

 

Загалом із бюджету міста 14 065 гривень.

 

З них майже 10830 — на труну.

 

Така її вартість пояснюється тим, що труна — лакована.

На подібну "розкіш" можуть розраховувати люди, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною,  а це:

  • Герої України, нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні,
  • Герої Радянського Союзу,
  • Герої Соціалістичної праці, нагороджені Орденом Слави трьох ступенів, нагороджені Орденом Трудової слави трьох ступенів, нагороджені чотирма медалями «за відвагу» та іншими військовими нагородами,
  • учасники бойових дій, нагороджені вищими державними відзнаками та інші

 

Для цих людей, окрім зазначених вище ексклюзивних послуг, усі решта витрат відшкодовуються у тих же сумах, що й на поховання учасника бойових дій чи інваліда війни. Але у суму допомоги на поховання входить ще одноразове прибирання території біля могили після поховання

— 72 гривні та два вінки, а не один, як учаснику бойових дій чи інваліду, - загальною вартістю 562 гривні.

Чому такий дорогий автокатафалк і хто встановлює ціни?

Кошти на похорон вище зазначених категорій осіб отримують люди, які зобов'язалися їх поховати.

Це можуть бути родичі чи чужі люди. Вони для отримання допомоги мають подати чеки про витрати на ритуальні послуги в міське управління праці та соцзахисту.

Їм відшкодовують витрачену суму, але не більшу, ніж встановлений розпорядженням міського голови розмір витрат на поховання. Він дорівнює середній вартості поховання відповідної категорії осіб.

Перелік послуг, які відшкодовуються за рахунок допомоги на поховання, для кожної категорії вище зазначених осіб встановив Кабмін. Міська влада розмір допомог переглядає щорічно, бо ціни на ритуальні послуги збільшуються. Розцінки на послуги надає комунальне підприємство «Спецкомбінат-ритуальна служба».

- Ціни на послуги залежать від рівня мінімальної зарплати у державі, величини податків, складових тарифу тощо, - пояснив директор підприємства “Спецкомбінат-ритуальна служба” Микола Володько. - Так, приміром, що закладено у послугу перевезення автокатафалком вартістю 535 гривень? Сюди входять амортизаційні витрати, зарплата водія, нарахування на неї, страховка, витрати дизпального.

При розрахунку береться до уваги середній пробіг авто по місту і кількість людино-годин. Адже автокатафалком забирають тіло з моргу, завозять у  церкву, на кладовище. І водію доводиться чекати при цьому десь 20 хвилин, десь — більше. Окрім цього, автокатафалк має 20 посадкових місць.

Тож використовується як транспортний засіб. Все це за спеціальною методикою закладається у тариф. А вартість викопування могили для осіб, які не були застраховані  у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, відрізняється від цієї ж послуги для учасників бойових дій чи тих, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною тому, що першим викопує могилу екскаватор, решті — це роблять вручну.

Взагалі ми працюємо із дотриманням всіх вимог законодавства і кожна зароблена нами гривня оподатковується. Окрім цього, підприємство в очах податкової інспекції не може бути збитковим. Тому й ціни саме такі, а не інші.  

Для порівняння у 2013 році місто витрачало на:

  • поховання безпритульного - 1057 гривень,
  • учасника бойових дій чи інваліда війни - 3062 гривні,
  • особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною - 11785 гривень.

 

Тепер ви знаєте про розцінки на ритуальні послуги для особливих категорій городян практично все.

Богдана ЛЯЩУК.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook