Касьянов звернувся до Лісового, через нищення в Україні інженерної освіти та точних наук (ВІДЕО)

Це те, через що ми програємо у війні (АК)

Давно відомо, що в Українській освіті та науковому співтоваристві панує суцільна мовчазна паніка та зрада, яка нагадує романи Орвела, сталінські часи і буквально те, що відбувається зараз в РФ.

Суть проста:

Люди бояться, що їх позвільняють і тому обирають за краще – мовчати.

 

Мовчати, дивлячись на те як освіта та наука (особливо прикладна, природнича та фундаментальна наука) буквально знищуються в Україні, як непотрібні

 

Непотрібні кому – Путіну? Чи «гендерним ґрантодавцям» із-за кордону?

Підняти свій голос наважуються лише пенсіонери, які не бояться звільнень, у той час, як вся система чітко переходить у режим стимулювання лише всього «гендерно-правильного» та «англійською написаного».

Неомарксистська пропаганда гендерних збочень, як виглядає, є чомусь на багато миліша МОНу, ніж національна наукова школа електроніки, оптики, ракетобудування чи нанотехнологій.

Ось як про цю проблему – з досвіду реальних проблем Війни – пише Юрій Касьянов:

ПАНУВАННЯ ДИЛЕТАНТІВ

 

Знаєте, чому ми такі «бідні»?... Ні, не просто тому, що дурні. Проблема глибше.

 

У нас давно немає фундаментальної науки, немає дослідницьких центрів, немає вчених, немає якісної вищої освіти в галузі точних наук і технологій.

 

У нас щоправда – багато айтішників, але це не зовсім те, що вчені.

 

Профтехосвіту теж вбито на корені, хоча вона є у всіх розвинених країнах. Але у нас вона оголошена «спадщиною совка» і ліквідована разом із бюстами Леніна.

 

Тепер нормального сантехніка, не кажучи вже про зварювальника чи пайщика, моториста високого класу – вдень із вогнем не знайти.

 

Заводи порізані на голки або перетворені на склади і бізнес-центри.

 

Країна пройшла деіндустріалізацію, повернувшись у стан сировинного сільськогосподарського придатка Європи столітньої давності. Це правда.

 

Ми хвалимося нашими дронами, деякі з яких справді розроблені та виготовлені на найвищому світовому рівні купкою відчайдушних ентузіастів, здатних конкурувати з самим Ілоном Маском.

 

Але основна кількість дронів – це китайські гоночні коптери, зібрані на кухні методом викруткового складання з мінімальною кількістю будь-якої інженерії або професійних знань.

 

Зате всі все знають – що таке нанопроцес, чим відрізняються чипи за технологією 5 нм від чипів за технологією 2 нм.

 

Усі погрожують «поставити штучний інтелект за 250 доларів на будь-який коптер», але ні в кого нічого подібного немає.

 

Немає такого інтелекту, немає таких коптерів, і ми програємо війну дронів супротивникові, який ставиться до цього напряму більш системно і професійно.

 

Найстрашніше, що яке суспільство – така і влада. І там нагорі теж немає технарів чи, тим паче, науковців.

 

Ті самі дилетанти – фахівці з маркетингу, піару, вечірнього кварталу, продюсери і власники косметичних салонів. Тому нічого системно не робиться і зверху.

 

Тим часом, майбутнє вже настає. І в цьому майбутньому нас немає.Чому?

 

Тому що в нас немає технологічного, технічного, інженерного, наукового потенціалу. І ми нічого не робимо, щоб його отримати.

 

...Далекого вже 2017 року професор Університету Каліфорнії Берклі (UC Berkeley) Стюарт Расселл (Stuart Russell) представив відео, яке показує світ, у якому ядерна зброя замінена на рій автономних крихітних дронів-убивць.

 

Вчений тоді заявив, що такі дрони – вже реальність. Ніхто йому не повірив, поки не почалася широкомасштабна війна в Україні.

 

Відео – у коментах.

*АК -- авторська колонка: всі думки та висновки -- авторські

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook