Ігор Хомич запустив у Рівному перші еко-автобуси (ФОТО/ВІДЕО)

Вони повністю покривають один із найбільш навантажених маршрутів

На дорогах Рівного сьогодні з’явилися 5 німецьких автобусів МАН. Це екологічні великогабаритні автобуси на газі.

Вони курсують першим маршрутом «Льонокомбінат – с. Ювілейне», який пролягає через автостанцію «Чайка», центр, ринок, пивзавод і колишню поліклініку №3.

Нові автобуси – комфортний та екологічний транспорт, яким уже кілька років користуються європейські країни. Зокрема, Німеччина, Британія, Швеція та Нідерланди.

Такі МАНи у Європі тричі ставали автобусами року, розповідає власник автобусного маршруту №1, який і закупив новий транспорт, Ігор Хомич:

Всі європейські країни запровадили автобуси на газу. Їхній досвід варто переймати – вони дбають про екологію.

 

Люди хотіли комфорту, це дуже багато обговорювалося. Тому виникла ідея запустити ці автобуси. Вони 2009-го року випуску і в дуже хорошому стані.

У них є низка переваг. По-перше, вони працюють на стисненому природному газі – метані. Це той самий газ, на якому ми щодня готуємо. Він легший за повітря, тому не осідає ні на деталях авто, ні в середовищі. У нього вп’ятеро менші викиди в атмосферу, порівняно з іншими видами палива.

Крім того, нові автобуси вміщають 84 людини, тоді як звичайні маршрутки – лише близько 40. П’ять нових автобусів зможуть значно розвантажити центр міста, адже зможуть перевозити понад 400 людей одночасно.

Автобуси №1 їздитимуть за чітким графіком – з 7-ї ранку до 9-ї вечора.

У міському управлінні транспорту обіцяють, що згодом цей графік руху продовжать. До слова, ці автобуси вже відображаються в онлайн-сервісі «Dozor».

Щодо самих автобусів, то для зручності пасажирів їх обладнали терміналом для безготівкової оплати проїзду. Також у салоні є спеціально відведене місце для людей з інвалідністю чи матусь із візками, а також ляда, яка виїжджає, щоб людина на візку могла безперешкодно потрапити всередину.

Пізніше автобуси обладнають точкою доступу Wі-Fі.

Вартість проїзду, як і в маршрутках – 6 грн, а для студентів і школярів – 3 грн. Однак є одна особливість, говорить міський голова Рівного Володимир Хомко:

Ми віддали хороший, дуже навантажений маршрут і зробимо все, щоб він був рентабельним. Ми навіть готові трохи допомогти з міського бюджету – по мірі можливості, адже Рівне дуже зацікавлене у таких автобусах.

 

Ми додатково оплачуватимемо якусь частину пільгових пасажирів. Поки що на цьому маршруті всі пільговики їздитимуть безкоштовно, як у тролейбусах. На приватних маршрутах такого ще не було - це вперше і це було побажання власника маршруту – пана Ігоря Хомича.

Якщо цей експеримент вдасться, то всі «напружені маршрути» міста збираються віддати таким МАНам, зауважив Хомко. Їх рентабельність стане зрозумілою уже за 3-4 місяці.

До слова, сьогодні – у день відкриття - усі діти і студенти їздитимуть новими автобусами безкоштовно.

Перевізник сподівається, що його ідею оцінять і рівняни віддаватимуть перевагу саме екологічному транспорту:                                                      

Я вірю, що мешканці Рівного гідно оцінять і підтримають нашу ідею екологічних міських перевезень й активно користуватимуться МАНами. Адже якщо пасажирів буде достатньо, у нас буде змога і надалі збільшувати кількість європейських автобусів на міських маршрутах, - наголосив Ігор Хомич.

Між тим, це уже друга спроба Рівного повернути великі автобуси. Цього разу місто розраховує, що маршрут буде більш рентабельним саме через низьку ціну на газ.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook