Хто і чому не ходив на вибори 25 жовтня, - дослідження «Рейтингу»

Виявляється, українські чоловіки цікавляться політикою менше за жінок

Аналіз вікової структури виборців, які взяли участь у голосуванні на місцевих виборах 2020 року, провела соціологічна група "Рейтинг".

Згідно з результатами електорально-поведінкового дослідження, більш активними на місцевих виборах виявилися старші виборці – 56% з тих, хто прийшов на вибори, були старшими за 50 років, при тому, що в загальній структурі виборців їх частка становить 45%.

Водночас молодь була менш активною – лише 11% з тих, хто прийшли на вибори, були у віці 18-29 років, при тому, що в загальній структурі виборців їх частка становить 18%.

Найбільший перекіс у бік старшого електорату відбувся здебільшого у містах, частіше серед чоловіків. У регіональному розрізі – частіше на Сході і Півдні країни, де частка виборців старше 50 років становила 60%.

При цьому аналіз відповідей респондентів, які не голосували 25 жовтня показав, що серед жінок найпоширенішою причиною не йти голосувати були стан здоров’я і загроза коронавірусу, натомість у чоловіків – зайнятість у день виборів, а також відсутність інтересу до виборів і їх результатів.

У віковому розрізі для старших респондентів основною причиною не йти на вибори був стан здоров’я, а для молоді – зайнятість у день проведення виборів і проживання не за місцем реєстрації (особливо актуально для столиці).
Для людей середнього віку додалася ще й загроза коронавірусу.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. 

Вибіркова сукупність: 8747 респондентів, які взяли участь у виборах, на виході зі 140 виборчих дільниць, відібраних випадковим чином із дотриманням принципу рівномірності.

Помилка репрезентативності: не більше 1,4%.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook