Хто не встиг, той запізнився: Польща більше не зможе приймати іноземців

Імміграційний ресурс країни на межі

На думку економістів Credit Agricole, що беручи до уваги виснажений потенціал імміграції з країн зі схожою культурою (України та білорусі), а також можливе посилення міграційної політики уряду Польщі, простір для подальшого припливу іноземних працівників вже обмежений.

В останні роки на польський ринок праці активно входили іноземці

Сьогодні це приблизно 7% від усієї кількості працівників.

За даними ZUS (Управління соціального страхування Польщі) на кінець червня, в Польщі зареєстровано приблизно 1,16 мільйона людей, які мають відмінне від польського громадянство.

За останні 10 років кількість іноземних працівників збільшилася в 11 разів.

Найбільше у ZUS зареєстровано українців (дві третини від загальної кількості іноземців) – понад 771 тисячу. За останні два роки їх кількість збільшилася лише на 42 тисячі (майже 36 тисяч з них – жінки).

Наступними у списку найчисельніших націй у Польщі – згідно з реєстрами ZUS – є

  • білоруси (134 тисячі),
  • грузини (понад 27 тисяч),
  • індійці (понад 21 тисяча)
  • молдавани (14,5 тисячі).

Дані за перше півріччя 2024 року свідчать про значно менше зростання кількості іноземців на польському ринку праці.

За перші шість місяців цього року в ZUS їх чисельність зросла майже на 32,4 тисячі.

Фахівці називають дві основні причини цієї тенденції

 

По-перше, закінчується «резерв» заробітчан з України та білорусі через мобілізацію чоловіків у першій країні та режим лукашенка в другій.

Кількість громадян віддалених від Польщі країн зростає. Але з різних причин (соціальних, адміністративних) вони не будуть дуже чисельними групами в найближчому майбутньому.

По-друге, є польські можливості.

Серед іншого, економісти Credit Agricole відзначають заяви заступника міністра внутрішніх справ та адміністрації Мацея Дущика, відповідального за міграційну політику.

Заступник зазначив, що кількість іммігрантів у Польщі швидко наближається до межі, встановленої інтеграційною здатністю країни.

Вони стосуються як відсотка іммігрантів, яких суспільство здатне прийняти, не створюючи соціальної напруги, а також інфраструктурних проблем, пов’язаних, серед іншого, з із забезпеченням новоприбулим належних житлових умов, медичного обслуговування та навчання дітей.

Джерело: InPoland

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook