Хороший шанс для покупців, або чому в Україні дешевшає житло 

Яка зараз ситуація на ринку нерухомості, і чому популярні квартири падають в ціні 

Продовж останніх місяців фахівці відзначають зниження ціни на квартири. Тенденція властива столиці, та іншим великим містам. При цьому на ринку новобудов і досі - дефіцит пропозиції.  

Первинний ринок нерухомості

Загалом первинний ринок нерухомості перебуває у складній ситуації.  Багато забудовників зупинили роботу через відсутність фінансової подушки або частково припинили купівлю та будівництво нових багатоквартирних будинків, інші ж навпаки — попри ризики відновили свою діяльність, у т.ч. на об’єктах, які були припинені на початку війни.

На сьогодні на ринку утворився дефіцит. Передусім серед пропозицій у будинках які перебувають на етапі здачі в експлуатацію.  Або принаймні перебувають на високому рівень готовності. Йдеться про одно та двокімнатні квартири, вони найпопулярніші. 

У столиці середня вартість за метр квартири у новобудові становить від $1200−1300, а ціна залежить від локації, площі квартири, матеріалів тощо. Ціни на житло преміумкласу як мінімум вдвічі вищі. При цьому попит на об’єкти, що вже здані в експлуатацію, значно перевищує попит на об’єкти в процесі будівництва.

Також бракує на ринку квартир у новобудовах, які продаються через   державну програму «Є-Оселя», оскільки більшість людей, які купують за цією програмою — українські військові та їхні родичі.

Вторинний ринок нерухомості 

Це житло має зараз найвищий попит. Більшість українців зараз не мають енергії та ресурсів займатися ремонтами й на це витрачати час. До вторинного ринку українці звикли більше, бо це готове житло.

За останні місяці кількість виставлених на продаж квартир на вторинному ринку у Києві та інших містах зросла на 15−20%, що призвело до зниження ціни до 10% порівняно з початком року. Схожа ситуація й у регіонах, зокрема західних. Продавці почали охоче торгуватися, скидаючи на угоді до 15% від початкової ціни.

Клієнти, які мають достатній бюджет  шукають монолітно-каркасні будинки та розглядають низькі поверхи, а також віддають перевагу індивідуальному газовому опаленню. Мають  попит і будинки з підземними паркінгами.

Збільшилася й пропозиція продажу заміських будинків. Ціни на заміську нерухомість зросли, вони ще не досягли довоєнного рівня.

Джерело: finance.ua

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook