Хімікати не знадобляться: як зробити ідеальний компост в домашніх умовах?

Городникам на замітку!

Осінь - чудовий період, щоб почати робити компост. Погода ще не надто холодна, а ось відходів - на будь-який смак. У хід може піти опале листя, стебла після прибирання городу тощо. Далі розповімо, що можна і не можна класти в купу.

Що можна додавати?

Відходи з городу чи саду: скошена трава, листя з дерев, бур'яни (але без насіння), опалі фрукти та згнилі овочі, висохлі квіти.

Відходи з кухні: залишки чаю або кави (пакетики можна залишити), подрібнена шкаралупа яєць, шкірки з фруктів і овочів.

Органічні відходи: тирса, солома, паперові серветки і картонні коробки (без кольорових елементів), послід травоїдних тварин.

Але не забувайте про важливе правило - має зберігатися баланс «зеленого» і «коричневого».

 

У свіжих овочевих відходах або траві багато азоту, а у сухому листі, соломі та тирсі - вуглецю.

А ось не можна відправляти на гниття м'ясні відходи, рибу, молочні продукти, засоби особистої гігієни, послід собак і котів, а також пластик, скло і пакети з поліетилену. До того ж не здумайте додавати туди рослини зі слідами хвороб або уражені паразитами.

Як довго зріє компост?

Його дозрівання триває приблизно 6-12 місяців, залежно від об'єму купи, вологості та низки інших чинників. Є кілька засобів, чим полити компост, щоб швидше перегнив, але про це поговоримо пізніше. Тож як зрозуміти, що компост готовий? У цьому допоможуть такі ознаки:

  • Однорідність кольору і текстури - добриво розсипчасте, на вигляд схоже на родючий ґрунт.
  • Запах - купа не повинна віддавати гниллю, а, скоріше, пахнути землею.
  • До того ж, у готовому добриві ви не знайдете шматків не перегнилих рослин або інших компонентів.

Ну і, звичайно, не забувайте ретельно перемішувати купу. Робити це потрібно  1-2 рази на місяць. 

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook
Теги: компост