По той бік «тихого полювання»: безпечні та небезпечні гриби

Як після споживання грибів не потрапити у лікарню

Як вберегти здоров'я рівнян, які з кошиком в руках відправляються на «тихе полювання»? Уникнути отруєння й взагалі навчитися безпечно споживати гриби?

Відповіді нам надала сімейна лікарка КНП ЦПМСД «Центральний» Вікторія Приндюк.

В розмові, нашим журналістам Вікторія розповіла, як правильно їх споживати, які перші ознаки при отруєнні грибами та, що робити, аби допомогти людині, яка отруїлася стравою з них.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і упродовж декількох днів.

Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль в животі;
  • діарея;запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів — негайно викликайте лікаря!

Якою ж має бути перша допомога при отруєнні грибами?

  • Найголовніше — терміново телефонуйте «103».
  • Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
  • До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини — води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
  • Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.


Кому не можна споживати гриби?


Навіть якщо ви впевнені у якості та безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.


Профілактика отруєння грибами

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви — відмовтеся від споживання грибів.
  • Беріть у кошик лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Ніколи не куштуйте сирі гриби. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
  • Готуйте гриби упродовж першої доби після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook