По той бік «тихого полювання»: безпечні та небезпечні гриби
Як після споживання грибів не потрапити у лікарню
Як вберегти здоров'я рівнян, які з кошиком в руках відправляються на «тихе полювання»? Уникнути отруєння й взагалі навчитися безпечно споживати гриби?
Відповіді нам надала сімейна лікарка КНП ЦПМСД «Центральний» Вікторія Приндюк.
В розмові, нашим журналістам Вікторія розповіла, як правильно їх споживати, які перші ознаки при отруєнні грибами та, що робити, аби допомогти людині, яка отруїлася стравою з них.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і упродовж декількох днів.
Основними ознаками отруєння грибами є:
- нудота, блювання;
- різкий біль в животі;
- діарея;запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів — негайно викликайте лікаря!
Якою ж має бути перша допомога при отруєнні грибами?
- Найголовніше — терміново телефонуйте «103».
- Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
- До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини — води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
- Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Кому не можна споживати гриби?
Навіть якщо ви впевнені у якості та безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
- жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Профілактика отруєння грибами
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви — відмовтеся від споживання грибів.
- Беріть у кошик лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
- Ніколи не куштуйте сирі гриби. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби упродовж першої доби після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу.
Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ