Епіфаній провів службу у незвичному вбранні: віряни були у захваті (ФОТО)

Епіфаній провів службу у новому святковому вбранні, яке мало свою родзинку

1 жовтня, у день свята Покрови Пресвятої Богородиці, День захисників та захисниць України, а також українського козацтва, Митрополит Епіфаній звершував службу у новому святковому вбранні, яке мало свою родзинку.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на публікацію в Instagram сторінки під назвою worldvysyvankaday, яка популяризує українську вишиванку.

Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Епіфаній на Покров здійснював службу в новому святковому вбранні, прикрашеному орнаментом із сорочки Степана Бандери, - сказано у публікації.

Мотив вишивки простий: на білому тлі вишиті чорні хрести. Таку вишиванку назвали «Бандерівкою», а її вишивку відновили за однією із фотографій, на якій зображено молодого Степана Бандеру.

У повідомленні також сказано, що майстри створили лімітовану колекцію сорочок Бандери в кількості 100 штук, яку було продано з благодійною метою, а на виручені кошти придбано бронежилети для одного з підрозділів ЗСУ, яке тоді виконувало завдання на харківському напрямку.

Що відомо про вишиванку Степана Бандери

Цю сорочку відновила у 2022 році львівська майстриня для Чернівецького музею вишиванки. Її мотив відтворено за фотографією, де Степан Бандера позує у вишиванці. Світлина знаходиться у Львівському краєзнавчому музеї.

На фото Бандера зображений у козацькому костюмі: шапці, чоботях, шароварах, вишитій сорочці та з гвинтівкою в руках. Воно було зроблено на якомусь заході у 20-х роках минулого століття. Це єдина фотографія, на якій провідника ОУН зображено у вишиванці. Оригінал фото знаходиться за кордоном, а у львівському музеї - копія.

Під час створення цієї вишиванки команда масштабувала орнамент із фото, провела корекцію кольорів, знайшла ідентичні орнаменти, які відповідають часу та регіону.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook