Хто з рівнян дозволив пересадити свої органи після смерті

Таких свідомих поки небагато

11 людей на Рівненщині дали дозвіл на пересадку своїх органів після смерті. Це вдвічі більше, ніж було минулого місяця. У числі таких посмертних донорів органів - військова волонтерка Вікторія Клімчук, депутат міськради Рівного Святослав Клічук. 

Вікторію Клімчук підписати дозвіл на вилучення органів підштовхнуло те, що пересадки органів колись потребували її хвора на рак мама, а ще - одна знайома, яка навіть їздила до Індії, щоб провести необхідну для життя трансплантацію. Але остання так операції і не дочекалася: померла. 

Вікторія Клімчук каже: 

Якщо поставити себе на сторону людини, яка чекає цю трансплантацію, або на сторону батьків, діти яких чекають на цю трансплантацію — неможливо навіть собі пояснити, як можна пожаліти свій труп, який уже не є людиною, і не врятувати когось.

 

А депутат Святослав Клічук розповів, що його на посмертне донорство надихнула знайома, яка теж пішла на такий крок, а ще  - інформація про успішну пересадку серця 6-річній дівчинці. Тож він аргументує:

Для донора такий крок нічого не коштує, а комусь може допомогти. 

 

Як стати посмертним донором

Для цього треба звернутися у центральну міську лікарню Рівного. У ній діє єдиний в області центр трансплант-координації. Там необхідно написати відповідну заяву. При собі треба мати паспорт та ідентифікаційний код. 

Хто не може бути донором органів

Люди з онкологічними, вірусними захворюваннями, в тому числі з вірусними гепатитами, не можуть бути донорами органів.

Джерело: Суспільне: Рівне

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook