Діти голодні. Їжу викидають, але… охочих платити за нове меню у школах Рівненщини багато

Про це заявляють чиновники

У школах Рівненщини, де запровадили нове меню, батьки не задоволені здорожчанням вартості обідів та самими стравами. У соцмережах вони скаржаться на те, що діти не наїдаються, а платити за обід нібито доводиться більше. Подібні скарги надходять і від батьків дошкільнят.

У коментарях до поста Євгена Клопотенка та в батьківських групах батьки досі обговорюють нове меню. Хтось скаржиться, що дитина повертається додому голодною, страви, які смакували дітям, як от хліб з маслом і солодкий чай, з меню прибрали, а бурячкові оладки не усім до смаку.

Особливо обурило батьків те, що більшість страв повністю без солі чи без цукру. А дітям це не смакує.

 

Водночас є й зміни на краще. Як от те, що перестали давати сосиски й ковбасу, та додали фрукти.

Попри активні обговорення батьків «вдома на кухні» та коментарі у соцмережах, офіційних заяв до департаменту освіти РОДА не надходило.

Натомість в департаменті освіти заявляють, що обіди не здорожчали, а охочих харчуватися у школах побільшало.

Цю позицію профільного департаменту озвучив перший заступник голови ОДА Сергій Подолін на брифінгу:

 - Вартість харчування у порівнянні з аналогічним періодом минулого року не змінена і становить 21 грн за обід. У 90 % закладах, школах.

 

Організовано гаряче харчування. Половина шкіл самі готують страви, інша частина – харчування на умовах аутсорсингу. Усіма видами харчування охоплено близько 80% дітей у школах.

 

Сьогодні вже є 60% учнів шкіл області, які отримують гаряче харчування, кількість охочих зростає. Харчування пільгових категорій школярів теж продовжується коштом місцевих бюджетів.

При цьому, зазначив Сергій Подолін, ще не всі школи можуть готувати страви з нового меню, бо не мають відповідного обладнання.

 - Цього року ще не всі заклади освіти мають належне обладнання. Але ми ще маємо докупити обладнання для харчоблоків.

 

Вже розпочато другий етап реформи - модернізація харчоблоків шкільних їдалень, що передбачає і заміну технологічного обладнання.

 

На такі потреби у 2022 році передбачено державну субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень. Розподілу по областях поки що немає. Завершити облаштування планується до 2023 року.

 

Нині зі шкільних буфетів зникли непастеризовані соки, газовані напої та кава, а також чипси, сухарики, кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

 

Запровадження нових норм є лише стартом, - резюмував Сергій Подолін.

Зазначимо, торік влітку в закладах загальної середньої освіти Рівненщини проведено ремонтні роботи 36 харчоблоків.

За даними РОДА,

для 98 шкіл торік придбали 744 одиниці обладнання.

Загалом в області харчуванням охоплено понад 133 тисячі учнів, серед яких половина – діти пільгових категорій.

Нагадаємо, з початку 2022 року в освітніх закладах Рівненщини набули чинності нові норми харчування:

приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження, це овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди, з раціону поступово виключатимуть цукор та сіль, напівфабрикати, ковбаси, солодощі та снеки.

Запровадження нового меню передбачили реформою харчування, яку ініціювала 2 роки тому перша леді Олена Зеленська.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook