Ціни зросли, як і штрафи. Де на Рівненщині правильно купувати живу ялинку

Лісники дали інструкцію

Понад 93 тисячі новорічних дерев виростили лісівники Рівненщини на продаж. Це сосни, ялини, ялиці та інші хвойні. Торік середня відпускна ціна одного дерева у лісгоспах становила 76 грн, нині вартість дещо зросла, розповідає речниця обласного управління лісового господарства Світлана Горошко:

 - Дерево до метра коштуватиме від 108 гривень, гуртові ціни будуть нижчими. Так само як і в попередні роки, можна буде придбати новорічні дерева у горщиках.

 

Ціни стартуватимуть від 150 грн за одиницю, звісно, що ціна залежатиме від висоти й від породи дерева. Для прикладу, вартість срібних ялинок, які мають попит, вони дуже гарні, стартуватиме від 480 грн.

 

Це ціни у магазині «Лісовичок», де вже почались продажі. Кожне лісництво формуватиме свої ціни, але вони не будуть значно вищими від тих, які у «Лісовичку».

 

Варто розуміти, що ми не заготовляємо наперед ялинки, тобто не зрубуємо їх відразу. Ми заготовляємо їх під споживачів. Тобто задекларована кількість – понад 93 тисячі дерев – не значить, що їх усі зрубують.

Придбати новорічні дерева можна біля лісництв, розсадників та у спеціалізованих магазинах «Лісовичок», які працюють вздовж автошляхів в різних районах області.

Усі ялинки мають спеціальне маркування.

 - Новорічні ялинки, заготовлені у держлісгоспах, будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами: самоклейними етикетками та пластмасовими бирками-стяжками.

 

Вони розриваються при спробі їх зняття, тому унеможливлюється повторне використання. Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який вноситься у Систему електронного обліку деревини.

 

Покупцям варто звернути на це увагу, бо їх теж каратимуть за купівлю незаконно зрубаних дерев, - резюмувала Світлана Горошко.

Нагадаємо, взимку усі хвойні насадження особливо ретельно охороняються спеціальними рейдовими групами, які працюють в усіх лісогосподарських підприємствах області.

Покарання за незаконну вирубку новорічних дерев складаються із суми, заподіяної шкоди лісу та штрафу.

Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічного дерева та його діаметру у корі біля шийки кореня, і становить від 545 до 2465 грн.

Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-1020 грн), а посадові особи від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів (2550-5100 грн).

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook