Чудернацький блискучий гриб знайшли на Рівненщині: Що це за «чудо» (ФОТО)

Чим багаті наші ліси?

Ліси Рівненщини багаті на рідкісні та лікувальні види рослин та грибів.

Серед них оленячі ріжки, веселка, павутинник фіолетовий і навіть ентелома сталево-блакитна. Щоправда, не всі ці гриби можна використовувати в їжу. Деякі з них – просто красиві.

Найчастіше у лісах Рівненщини зустрічаються оленячі ріжки. Це рідкісні їстівні гриби, які занесені до Червоної книги України.

Ці гриби можна зустріти у будь-якому лісі, де є старі повалені дерева. Вони люблять рости на деревині, тому часто зустрічаються на пнях, пеньках та інших залишках дерев. Оленячі ріжки схожі не на роги оленя, а на дерева в мініатюрі. Вони можуть бути як з тонкими «стовбурцями» і «гіллям», так і з товстими, м'ясистими. Оленячі ріжки ростуть майже цілий рік і можуть плодоносити навіть взимку.

Гриб веселка має неймовірну швидкість зростання. За хвилину він може підростати на 5 мм. Зрілий гриб має не дуже приємний запах, то грибники обходять його стороною, вважаючи отруйним.

Веселку можна вживати на стадії яйця, коли запах менш сильний. Внутрішній шар вирізують ножем і їдять сирим – він хрумкий і до смаку нагадує редис. У деяких провінціях Франції та Німеччини молоді веселки вживають свіжими, маринованими, у ковбасах, а в порошкоподібному вигляді використовують як афродизіак для великої рогатої худоби.

Павутинник фіолетовий – рідкісний їстівний гриб, який росте невеликими групами. Свою назву він отримав через павутинисті волокна, що утворюють своєрідне покривало для гриба. У народі його ще називають фіолетова рядовка. 

А нещодавно у лісі неподалік Костополя грибники натрапили на ентелому сталево-блакитну. Своєю знахідкою любителька тихого полювання поділилася у мережі.

Десь літом зустрічала схожий грибчик. А це знову він мені трапився. Красивий, незвичний, схожий на строфарію, – йдеться у повідомленні.

Відомо, що це рідкісний вид грибів, який належить до отруйних. Зазвичай ці гриби ростуть у лісах, на вологих ділянках, біля стовбурів дерев, інколи на стовбурах.

Назва ентолома (Entoloma nitidum) походить від давньогрецьких слів entos, що означає внутрішній, і lóma, що означає бахрома або кайма. Nitidum означає відполірований або блискучий.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook