Чому магазинне молоко не скисає: відповідь, про яку знають не всі

Відомо, чим магазинне молоко відрізняється від домашнього

Молоко, яке ми купуємо у магазині, проходить на заводі особливу перевірку і термічну обробку. 

Коли сировина потрапляє на завод, то її спершу перевіряють у лабораторії, щоб виключити наявність патогенних мікроорганізмів. Також перевіряється, чи не містить молоко соматичні клітини – якщо вони є, то це вказує на захворювання маститом тварини, від якої взяте молоко. Перевіряється також, чи не містить сировина залишків ветеринарних препаратів, наприклад, антибіотиків.

Якщо молоко пройшло перевірку і з ним все добре, то його відправляють на термічну обробку. 

Існує три види теплової обробки, яку можуть застосовувати до молока:

  • пастеризація – коли його нагрівають до 60-70 градусів, але не одразу, а упродовж пів години;
  • ультрапастеризація – коли дуже різко відбувається нагрівання до 135-150 градусів, а потім молоко швидко охолоджують до 4 градусів;
  • стерилізація – коли молоко кип’ятять 10-15 хвилин, довівши його до 60-70 градусів.

Після обробки молоко розфасовують у нову упаковку, при цьому повинні бути дотримані усі санітарні правила.

Подібна обробка молока, яка проводиться на заводі, по суті забирає з продукту не лише усе шкідливе, але й багато корисного.

 

Проте тут варто розуміти, що молоко, яке ви купуєте на фермі або на ринку у бабусі, ви також будете кип’ятити вдома, тому ефект вийде практично той же самий.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook