Бранець Кремля із Рівного розповів про катування у російській в’язниці

Які йому довелося пережити

Звільнений з російського полону рівнянин Микола Карпюк розповів, що тюремники застосовували щодо нього психотропні речовини, били струмом і не давали спати. Внаслідок катувань він неодноразово непритомнів. Про це Микола Карпюк розповів в інтерв'ю ATR, передає ТСН.

За його словами, ввечері політв'язнів виводили на вулицю, на руки їм надягали наручники, а на голову – поліетиленовий пакет. Перемотували це все скотчем, а тоді саджали в авто і вивозили до іншого приміщення, де безпосередньо й відбувалися жорстокі тортури.

Там Карпюка відводили до кімнати на четвертому поверсі, де прикладали клеми до пальців правої ноги, руки чи інших частин тіла, а тоді - підключали електричний струм. Крім того, кати не давали йому заснути:

Потім привозять в кімнату для допитів - металева клітка метр на метр, там стілець. І вночі, протягом доби не дають спати. Вони там через кожні дві години змінюються - ці «менти», і тільки починаєш закривати очі - одразу «Не спати! Не спати!», - розповідає Микола Карпюк.

На п’ятий день тортур він знепритомнів. Тієї ночі катувань вже не було, втім йому все одно не давали спати.

Звільнений рівнянин розповів, що окрім тортур, російські тюремники застосовували й психотропні речовини. Однієї ночі, за його словами, через це він знепритомнів і досі не знає, що з ним тоді відбувалося.

Також політв'язень розповів, що в його камері була погана звукоізоляція і він чув, як людей вивозили на катування і повертали назад, розміщуючи у сусідній камері. Ті були ладні підписати будь-які папери, аби кати лише дали їм поспати.

Між тим, Микола Карпюк зауважив, що йому «відносно пощастило», адже до інших в’язнів ставлення було ще гіршим. До прикладу, політв’язня Станіслава Клиха у камері прив'язували браслетами до ліжка, ставили на коліна і цілу ніч не давали заснути.

Нагадаємо, обмін полоненими між Україною та Росією у форматі «35 на 35» відбувся минулої суботи, 7 вересня.

Серед українців, які повернулися додому – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Роман Сущенко, Євген Панов, Едем Бекіров, Микола Сизанович, Артур Панов, а також 24 українських моряки, яких ФСБ РФ захопила у Керченській протоці восени торік.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook