Боялася, щоб не втік: Мама посадила сина на ланцюг, а сама пішла у справах (ФОТО)

Дитину можуть передати до патронатної родини

У селі Глиниця, Чернівецької області, 34-річна мама посадила на ланцюг у дворі 11-річного сина, щоб він не втік, поки вона пішла в аптеку по ліки. Це помітив односелець та повідомив до сільради.

Тоді на подвір'я до жінки прийшла ціла комісія – начальник служби у справах дітей, соціальний працівник, поліцейський, староста округу.

З'ясувалося, що це багатодітна родина, в якій мама сама виховує шістьох дітей. Старшій донці 14 років, п'ятьом хлопцям від 3 до 11 років. Приблизно півтора року тому батько дітей, який працював кочегаром у місцевій школі, раптово помер.

Начальниця служби у справах дітей Мамаївської ОТГ Наталія Ліска розповіла, що сім'я ніколи не перебувала на обліку.

- Мама сама виховує дітей. Старша донька живе з бабусею та дідусем, а п'ятеро хлопців – з мамою. Бабуся і дідусь наскільки можуть допомагають жінці.

 

Але, на жаль, у них серйозні проблеми зі здоров'ям: у дідуся цукровий діабет, бабуся має онкологічне захворювання. Але вони в міру можливостей приходять і доглядають дітей, – каже Наталія Ліска.

Того дня, 12 серпня, мамі потрібно було терміново сходити в аптеку по ліки для дідуся.

- 11-річний син гіперактивний. Мама сама каже, що не встигне відвернутися, як він уже кудись біжить. І щоб він не втік з двору, вона вирішила, що можна посадити його на ланцюг, прикувала за ногу і пішла. Але ж це не метод, хоч би як складно було, – пояснює начальниця служби у справах дітей.

Хлопчика забрали та відкрили провадження

Цей випадок здивував освітян Глиницької школи, де навчається 11-річний хлопчик. Там кажуть, що сім'я ніколи не вважалася неблагополучною. А хлопчик дуже здібний і має просто феноменальну пам'ять.

- Це нормальна родина. Хоч і багатодітна, але дитина завжди була охайно одягнена, завжди всі підручники, зошити в неї були з собою. Так, він у нас вважається гіперактивним.

 

Діагноз йому ніхто не ставив, але він навчався в нас під педагогічним патронатом. Так, у нього дуже хороша пам'ять, я сказала б феноменальна. І добрі здібності до навчання, – сказала завуч школи Наталія Флорескул.

Того дня комісія вилучила дитину з сім'ї та помістила до лікарні. Згодом має бути суд та за словами Наталії Ліски, можливо, дитину передадуть до патронатної родини.

Втім, у селі думки розділилися, і далеко не всі вважають, що дитину негайно треба забирати від матері.

- Все-таки він ріс зі своїми братами та сестрою, він сумуватиме. Нас на суд навряд чи викличуть, нас уже запрошували на розмову. Подивимося, суд ухвалюватиме рішення, – каже завуч.

У поліції Чернівецької області відкрили кримінальне провадження. За скоєне жінці загрожує покарання до шести років ув'язнення.

Джерело: OBOZ.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook