Бонуси для фармацевтів тепер під забороною, а чи подешевшають ліки в Україні?

Новий закон забороняє призначати ліки під впливом прях чи непрямих фінансових стимулів

Чимало українців нарікають, що в призначеннях лікаря зустрічають препарати без доказової лікувальної дії. Інколи відвертий «фуфломіцин» можуть нав'язати й в аптеці.

А ще, часто в черзі до лікаря можна побачити молодих людей і жінок у ділових костюмах з купою папок. Це фармацевтичні агенти - які пропонують лікарям за призначення конкретного препарату - бонуси. Не рідко навіть у конкретних аптеках. Там ростуть продажі - лікар отримує бонуси. І добре, якщо це справді лікувальний препарат, який допомагає саме хворим. Гірше, якщо це БАД, який взагалі немає доказової бази. 

Нещодавно було ухвалено закон, який забороняє лікарям та фармацевтам призначати і відпускати ліки та медвироби під впливом прямих або непрямих фінансових стимулів, зокрема:

  • отримання сувенірної та брендованої продукції;
  • премій, бонусів, подарунків;
  • повернення коштів за призначення;
  • участі у конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставництв в обмін на призначення.

Фармацевти повинні надавати правдиву інформацію про наявні аналоги ліків, не приховуючи дешевші препарати з аналогічним складом або тією ж діючою речовиною.

Також забороняється виписка ліків на бланках з рекламою або бланках, які дозволяють контролювати частоту призначень.

Втім, чи призведе це до детінізації роботи фармацевтів та лікарів - поки не зрозуміло. Як власне й те, який це у підсумку матиме вплив на ринок. 

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook