Без світла: асортимент хліба суттєво зменшиться, а той, що буде – подорожчає

Про наслідки тривалого відключення електроенергії в Україні

Ціни на хліб доведеться переглядати у випадках, якщо через тривале знеструмлення хлібопекарням доведеться використовувати генератори. При цьому доведеться скоротити й асортимент хлібобулочної продукції. Очільник «Козятинхліб» Сергій Годенко пояснив, що у продажі залишиться хіба що сірий хліб, батон та білий хліб. Це той хліб, який найбільше запитують покупці.

Запущений процес випікання хліба в жодному разі не можна зупинити чи перервати. Якщо реагувати на повітряні тривоги, то нам би довелося зупинити все виробництво, — зазначає Сергій Годенко.

До тривалих відключень електроенергії підприємство підготувалося, мають генератор, який забезпечить роботу на 12 годин.

Ми ще не рахували витрати на забезпечення роботи генератора, і як це вплине на собівартість продукції. Все залежить від потужності. Нам вистачає 50 кВт, це 20 л/год дизельного палива. Година роботи на генераторі обійдеться в 1 тис. грн, що дорожче за годину роботи на електриці на 600 грн. Але якщо перебої електрики будуть тимчасовим явищем, то справимось із цими труднощами, - кажуть виробники. 

Наразі підіймати ціни на хліб у Вінницькій області не планують, адже розуміють що купівельна спроможність населення за час війни ніяк не покращилася, а навпаки.

Джерело: agronews.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook