«Хліб і картоплю обмежити»: чим з 1 січня мають годувати дітей у школах
Реформа шкільного харчування тепер має відбутися повністю
Нове меню шкільних їдалень налічує 160 страв. У ньому має бути
менше солі, цукру, хліба, жирів і субпродуктів і більше молока, кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
У ньому має бути на 1 приймання їжі
до 7,5 г цукру (вдвічі менше, ніж досі),
до 100 г фруктів,
до 30-50 г хліба (вдвічі менше, ніж досі).
Акцент - на свіжості і рослинній їжі
Більше у меню має бути молокопродуктів і м’яса птиці (при 1-разовому харчуванні на день протягом тижня – це 2 порції по 70-120 г, залежно від віку дитини).
Акцент у харчуванні – на рослинній їжі. Вона має становити 75% харчів. Це салати, свіжі овочі, фрукти, ягоди.
Особлива вимога – до приготування салатів:
- варити овочі для них можна лише у той же день, коли їх подаватимуть дітям;
- заправку у салати дозволено додавати безпосередньо перед подачею;
- майонез і соуси використовувати у шкільному харчуванні не можна, дозволений лише кетчуп з великою кількістю томатів.
Продуктові обмеження і заборони
Курятину, індичатину, нежирну свинину, телятину радять частіше поєднувати з салатами чи гарнірами з овочів.
Картопля має бути максимум 2-3 рази на тиждень, залежно від тривалості робочого тижня – 5- чи 6-7-денного.
Вершкове масло й інші насичені жири не можуть становити понад 10% усіх калорій.
Заборонений плавлений сир. А сіль дозволена лише йодована і не на столах їдальні, а лише для готування.
Горіхи і насіння можна додавати у страви чи подавати в окремих пакуваннях, при цьому вони не мають бути з глазур’ю чи цукром. До того ж, у меню має бути вказана наявність горіхів чи насіння, щоб їх не вживали діти з алергіями.
Сік дітям дозволили вживати обмежено. І він має бути без цукру і підсолоджувачів.
А ось вода – навпаки, має бути доступна.
З хліба у меню мають переважати цільнозернові хлібобулочні вироби з висівками, насінням, а також, з круп – ті, що мають більше харчових волокон (це, приміром, гречка, а не рис).
Булки, каву - не продавати
Окрім цього, заборонили продаж у школах
- солодких хлібобулочних виробів
- надміру солодких чи солоних продуктів, а також тих, в яких є консерванти, барвники та ароматизатори у великій кількості
- газованих напоїв
- кави
- непастеризованих соків і молокопродуктів
- грибів
- м’ясних та рибних продуктів.
Джерело: Держпродспоживслужба України
Радіо Трек: НОВИНИ