Батьки не злякалися навіть штрафів: скільки дітей з України обрали навчання у польських школах

Польська система освіти готувалася до значно більшої кількості школярів

У новому навчальному році близько 40 тисяч нових учнів з України почали відвідувати польські школи.

Це вдвічі менше, ніж прогнозувало Міністерство освіти Польщі.  

 

Тут сподівалися на 80 тисяч нових учнів-українців, - пише портал для українців Наш Вибір.

Наразі єдиним випадком, коли українські учні можуть продовжити навчання онлайн у своїй українській школі є відвідування випускного класу та складання НМТ, а не польської матури.

Відвідувати польські школи - обов’язок

У всіх інших випадках українські діти зобов’язані відвідувати польську школу. До шкільного обов’язку, зокрема, прив’язані виплати фінансових допомог «Родина 800+» та «Добрий старт». Також за ігнорування цього обов’язку передбачені штрафні санкції. 

Речник Міністерства освіти Пьотр Острембський в інтерв’ю з Poskie Radio повідомив, що ці дані ще не є остаточними, але до польських шкіл долучилося значно менше учнів, ніж очікувалося.

Наразі ми можемо говорити про близько 40 тисяч учнів з України. Це число, звісно, стосується всіх 16 воєводств, але на кожне з них випадає невелика кількість учнів. Тож школи не мають проблем з прийняттям учнів з України, – додав. 

Як прокоментував експерт з питань освіти Центру громадянської освіти Енджей Вітковський, наразі є дві версії, чому польські школи відвідує менша кількість учнів з України, ніж очікувалося:

Або дітей з України у Польщі значно менше, ніж ми думаємо, або частина тих дітей, котрі в Польщі, попри шкільний обов’язок, який розповсюджується на них з 1 вересня, надалі не долучилися до польської освітньої системи, – зазначив він в інтерв’ю з Polskie Radio

Видання Oko.Press повідомило, що частина батьків має складнощі з записом дітей до польських шкіл.

В українських групах в соціальних мережах батьки описують ситуації, коли з’являються непорозуміння в школах, до яких вони хочуть записати дітей. Наприклад, у школах нема місця або дітям пропонували долучитися до класу, який на два роки молодший ніж той, до якого повинна піти дитина. В одній з груп батько підлітка написав, що дитина закінчила 8 клас в Україні й до польської школи його не беруть, а в ліцеї нема місця, – йдеться у статті

Станом на 1 липня 2024 року за даними Міністерства національної освіти Польщі у польських початкових та середніх школах навчалося 147 755 учнів-біженців з України.

 

Ще 30 610 дітей відвідували дитячі садки та пункти дошкільної підготовки. Загалом у польських закладах дошкільної, початкової та середньої освіти навчається 178 365 українців.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook