АЗС готуються переписати ціни на бензин: До чого готуватися українцям

Що буде з цінами

В Україні очікується зростання вартості пального. Через підвищення акцизів з 1 вересня зростуть ціни на бензин, дизель та автогаз.

За прогнозами НБУ, ціни на пальне до кінця року можуть збільшитись на понад 9%.

Підвищення акцизів допоможе скоротити дефіцит державного бюджету. Очікується, що підвищення акцизів у другому півріччі 2024 року принесе до держбюджету додатково 13 млрд грн, – повідомили у Нацбанку.

Експерт паливного ринку Сергій Куюн вважає, що підвищення вартості пального у вересні, після зростання акцизів, буде майже непомітним для споживачів, за винятком тих, хто їздить на автогазі.

З 1 вересня акциз на бензин зростає на 1,5 гривні, на дизпаливо – менш ніж на 2 грн за літр. Більше зростання – на 5 гривень – буде на скраплений газ. Щодо бензину й дизелю – взагалі не факт, що ми побачимо якісь зміни, оскільки йтиметься про «буденні» ринкові коливання, яких споживач, зазвичай навіть не помічає.

 

І якби новий акциз запрацював, наприклад, не з 1 вересня, а з 1 серпня, то, впевнений, ми б взагалі не побачили жодних змін на стелах. Адже закупівельна вартість впала, акциз зріс – відповідно, вони компенсуватимуть одне одного. Можливо, навіть було б ще й подальше зниження цін, – зауважив Сергій Куюн.

Щодо цін у довгостроковій перспективі, то за чотири роки податкове навантаження на пальне зросте на 7-9 гривень. На думку економіста Олега Пендзина, до 2028 року бензин в Україні здорожчає на 8-9 грн/л.

Зростання на 8-9 грн буде до 2028 року. Зараз у нас збільшення йде невелике. Акциз на тонні бензину зростає з 213 до 242 євро. Таке зростання додасть 1-1,5 грн за літр. До 2028 року у нас буде акциз 359 євро на тонні, це фактично європейська цифра. Воно дійсно додасть 8-10 гривень. Але зараз 1-1,5 грн ми не відчуємо, тому що ми залежні від вартості закупівлі бензину в Європі, – зауважив Олег Пендзин.

Джерело: Кореспондент

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook