В Україні почали підмішувати вапно в мед: як виявити небезпечний фальсифікат

Велика частина меду - це фальсифікований продукт

Мед в Україні дорожчає рекордними темпами, але при цьому недобросовісні виробники не соромляться підмішувати в бджолиний продукт небезпечні речовини.

Нормального продукту зараз дуже мало, - повідомила експерт з якості харчових продуктів Олена Сидоренко.

Левова частка українського меду йде на експорт в країни Євросоюзу, той бджолиний продукт, який залишається в країні, надходить на ринки й в супермаркети. Однак, якщо до якості експортованого меду пред'являються найжорсткіші вимоги, то контролю на внутрішньому ринку практично немає, пише today.ua

Відсутність контролю за якістю бджолиного меду, який продають в Україні, спровокувала збільшення частки фальсифікату.

 

Наприклад, тогорічні залишки меду розігрівають до високих температур, щоб продукт став рідким і його можна було продати як мед нового врожаю.

Варто відзначити, що при нагріванні меду до температури вище 40 градусів Цельсія в ньому утворюється токсичний канцероген, який може провокувати розвиток небезпечних захворювань у людини.

Крім того, в мед низької якості додають крохмаль і навіть вапно для загущення. Звичайно ж, після цього мед перестає бути цілющим продуктом, а перетворюється на небезпечну отруту.

Експерти стверджують, що в супермаркетах ризик придбати фальсифікований мед нижчий, ніж на ринку. Однак ймовірність купити підробку зберігається.

Фахівці рекомендують купувати бджолині продукти тільки у перевірених бджолярів. Не варто купувати мед, якщо його ціна нижча за середню по регіону. З огляду на збільшені витрати бджолярів, дешевим натуральний і якісний продукт бути не може.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook