З виставки у Києві зняли карикатуру на Зеленського (ФОТО)

Мережі кажуть: «Самоцензура в дії»

 

Набирає розголосу інцидент з карикатурою на Зеленського від відомого українського художника-карикатуриста Олега Смаля.

Роботу автора буквально прибрали з виставки. Смаль про це повідомив так:

Перший випадок в біографії.

 

Я не хочу, щоб на мою виставку в бібліотеці ім. Лесі Українки приходили люди. Причина на фото. На порожньому місці була карикатура на президента Зеленського.

 

Дрібниця, але я з такою виставкою виглядаю «хоробрим» карикатуристом, котрий насміхається безжально над колишніми президентами і боїться нинішнього. Роботу зняли організатори виставки – «кабы чего не вышло...»

 

Вибачте, наступна виставка не скоро.

 

В Україні точно.

Інцидентом зацікавилися ВВС, «Дзеркало тижня»,  KyivPost.

Директорка бібліотеки Ольга Романюк у коментарі ВВС News Україна пояснила, що заклад відвідують багато прихильників чинного президента, їх не хотіли ображати.

У бібліотеці наполягають – жодної політичної цензури у цій історії немає, просто не хочуть образити почуття прихильників Володимира Зеленського.

Пряма мова:

«Будь-яких портретів чи зображень чинних президентів на стінах приміщень державної установи ми ніколи не вивішували за незалежної України.

 

Цього разу ми ухвалили рішення не вивішувати ще й через те, що серед наших відвідувачів багато тих, хто обрав і досі підтримує нинішнього президента. І гостро реагує на подібні речі.

 

Перетворювати приміщення бібліотеки на майданчик сварок між відвідувачами, подібний тому, що твориться в соціальних мережах, ми не хочемо», – каже директор.

Ольга Романюк наполягає, що попри наше бажання чи небажання, Зеленський – законно обраний більшістю, хоча сама вона за нього і не голосувала.

Після виходу матеріалів у низці ЗМІ художник повідомив, що бібліотека помістила карикатуру в рамку і поставила її на столі при вході на виставку.

Довідково:

  • Олег Смаль — володар світового рекорду за сумою судового позову за газетну карикатуру. Свого часу суд Шевченківського району Києва зареєстрував позов на його карикатуру на суму 120 млрд грн.

  • Він творить скульптури, картини й книжкову графіку, але перш за все відомий в Україні та за її межами як крутий політичний карикатурист. Протягом 25 років опублікував близько 15 000 своїх робіт.

  • Не дивлячись на те, що головним творчим напрямком Олега Смаля є карикатура, митець не припиняє свою роботу і в галузі журналістики.

  • Зараз працює куратором Муніципальної галереї мистецтв у Києві.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook