70% українці: студентка з ЄС розповіла, чому тепер обрала б навчання в Україні

Особливості освітньої системи Словаччини

Про безкоштовне навчання в державних університетах Словаччини йдеться у матеріалі Свідомі.

Зазначається, що таким воно є для громадян країни і для іноземців за умови навчання словацькою мовою. Такі умови — справжній шанс для всіх, хто мріяв потрапити до ЄС та затриматись там. Проте є декілька нюансів.

В українців, як і в будь-яких абітурієнтів з-за кордону, державні університети проситимуть сертифікат про рівень мови державного зразка.

Його можна отримати лише на курсах, акредитованих Міністерством освіти Словаччини, які є платними.

 

Закінчивши ці курси, молодь має можливість вступити до деяких словацьких державних університетів без вступних іспитів. 

Таким чином майбутні студенти мають заплатити за свою освіту інтеграцією в іншу культуру на початковому рівні.

У Словаччині доступне викладання у ЗВО й англійською мовою, проте таке навчання буде відбуватися на платній основі. З документами, а саме — з українським шкільним атестатом, проблем не має бути, адже з 2014 року між Словаччиною та Україною укладена угода про визнання документів про освіту.  

Можливості для іноземних студентів на цьому не закінчуються. Тут вони можуть отримати дозвіл на проживання разом із правом на офіційне працевлаштування. 

Такі лагідні умови викликані тим, що самі словацькі студенти обирають здобувати вищу освіту за межами країни, де згодом і будують кар’єру.

Один із принципів Міграційної політики Словацької Республіки до 2025 року полягає в «забезпеченні умов для успішної інтеграції іноземців у словацьке суспільство».  

Проте поки що ця система залучення іноземців до розвитку словацької економіки має прогалини на етапі переходу випускника університету на ринок праці.

Заклади вищої освіти не заточені на підготовку потрібних економіці країни робочих кадрів. Але вступати молоді люди продовжують, дехто розглядає Словаччину як трамплін до інших країн Європи.

Станом на 31 жовтня 2023 року вищу освіту тут здобували 10 466 українських студентів. 

Серед них і Аліна Шевчук, українська студентка, яка два роки навчається на перекладачку в словацькому університеті. Навчатися за кордоном було порадою батьків, до якої дівчина прислухалась. Вибір впав на Словаччину через безоплатну форму навчання.

Насправді в Україні налагоджена робота агенцій, які за плату допомагають зі вступом за кордон: перевіряють документи, пояснюють етапи, допомагають отримати місце в гуртожитку тощо. Через таку агенцію вступала Аліна.

Завдяки тому, що дівчина обрала перекладацький фах, її навчання відбувається трьома мовами.

Словацькою, як основною на безоплатній формі навчання, а також українською та англійською, відповідно до обраної спеціалізації перекладу.

За словами Аліни, українців в університеті, де вона навчається, багато. Місто Пряшів розташоване близько до кордону України, це частково пояснює, як у словацькому закладі освіти більшість студентів (за словами Аліни, 70%) — українці.

Чесно зізнаюсь, якщо подивитися у ретро-перспективу, я б обрала навчання в Україні.

 

Різниця освітнього процесу в тому, що в Україні, наскільки мені відомо, в університетах пар багато, вони здебільшого зранку, йдуть поспіль — більша завантаженість.

 

У Словаччині може бути 2-3 пари на день: одна о 9-й ранку, інша о 6-й вечора. Є ілюзія, що мало університету, але треба самому більше приділяти часу на самостійне опрацювання матеріалу», — каже Аліна

Процес адаптації в Аліни тривав п’ять місяців. Найскладнішим для неї стало усвідомлення, що вона не в Україні, було морально тяжко. Допомогти адаптуватися змогли інші українські студенти, з якими завела дружбу дівчина. 

За словами Аліни, вона готова повернутися до України навіть до перемоги в російсько-українській війні, щоб наближати її. Дівчина не хоче бути переселенкою, яка допомагає іншій країні, натомість планує розвивати свою державу.   

Надихнула б (повернутися додому — ред.) саме віра в те, що я буду частиною людей, які роблять свій внесок в те, що Україна буде сучасною, незалежною країною, на рівні з європейськими. Щоб у майбутньому в Україну їздили навчатися так, як зараз їдуть з України, — говорить Аліна. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook