160 страв на вибір: шкільні їдальні в Україні вже не ті, що колись

Вперше за 30 років дітям повністю змінюють шкільне меню

В Україні реформують шкільне меню. Перехідний етап почався 1-го вересня і триватиме до кінця цього року.

Зміни передбачають виключення з дитячого раціону ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів та інших технологічно оброблених м'ясних і рибних страв. Зате новим меню передбачено аж 160 страв, які готуватимуть на пару або запікатимуть. А ще діти отримуватимуть більше свіжих овочів та фруктів, м'яса й риби, і при цьому споживатимуть мінімум цукру й солі, наголошує перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін:

– Відповідно до постанови Кабінету Міністрів, з 1 вересня в області запроваджені нові 4-тижневі меню. Вони включають 160 страв і буде більш корисним та збалансованим.

 

Повністю перейти на нове меню навчальні заклади Рівненщини мають до кінця року.

Зауважимо, що це перші суттєві зміни у шкільному харчуванні за останні 30 років.

Як зауважують урядовці, запровадження нових вимог дозволить знизити споживання цукру до 25 г на добу, солі – на рівні менш як 5 г на добу, насичених жирів до 10% добового раціону, що сприяє профілактиці гіпертонії та знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи та інсультів у дорослому віці.

Разом із напівфабрикатами зі шкільних їдалень мають зникнути газовані напої з підвищеним вмістом цукру та енергетики, а ще – борошняні кондитерські вироби.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook