14 вересня - Воздвиження Хреста Господнього: звичаї, прикмети та заборони свята

14 вересня за новим церковним календарем відзначають одне з 12 головних свят - Воздвиження Хреста Господнього

14 вересня також згадують святителя Іоана Златоуста і Ліснинську ікону Божої Матері.

У свято заведено сходити до храму та помолитися за здоров'я, благополуччя і щастя в родині. Перед Ліснинською іконою Богородиці просять про зцілення близьких і дітей від фізичних і душевних хвороб.

Свято Воздвиження пов’язане з біблійною легендою про те, як із трьох знайдених хрестів визначали, на якому з них був розіп’ятий Ісус Христос.

Знайдені хрести по черзі прикладали до щойно померлих. І от після одного прикладання небіжчик воскрес. Так і був знайдений хрест, на якому колись розіп’яли Христа.

14 вересня наші предки дотримувалися суворого посту. Хрест Господній сприймали як символ страждань, і відмовлялися від смачної їжі, щоб вшанувати мученицьку смерть Ісуса. Вірили, що того, хто буде постити на Воздвиження, обов'язково благословить Господь.

За народним переказами, 14 вересня відбувається битва між добром і злом, одна на іншу дві сили піднімаються. За допомогою Святого Хреста Господнього, який підіймається з земних надр, перемогу здобуває добро.

Наші предки вірили, що в цей день настає справжня погодна осінь, а птахи починають відлітати в теплі краї. Ночі стають помітно коротшими, а дні - холоднішими.

Що не можна робити 14 вересня

Не можна 14 вересня ходити в ліс. Наші предки вірили, що змії, які заповзли в гущавину, можуть потягти туди й подорожнього. 

Не можна залишати відчиненими двері у дім та вікна, бо змії туди проникнуть і покусають домочадців.

Представницям прекрасної статі забороняється 14 вересня займатися будь-якими домашніми справами, крім тих, що пов'язані з капустою.

За старими повір'ям, в свято 14 вересня окрім побудови нових будівель не можна починати ніякі справи, інакше вони будуть приречені на провал. Це вважалося головною забороною дня.

У цей день залишки їжі та хлібні крихти не можна викидати зі столу, інакше в родині може наступити голод.

Народні прикмети на 14 вересня

  • На Воздвиження сильно холодно і йде дощ - буде зима холодною.
  • Літо буде теплим - якщо на Воздвиження вітер сильний.
  • Хороша, тепла, сонячна погода на Воздвиження - до Покрови морозу не чекати

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook