12 страв, які вам допоможуть правильно зустріти Новий рік 2023 Кота і Кролика (ФОТО)

Усі будуть задоволені

Новий 2023 рік вже стукає в наші двері. Його символом, як відомо, є Кролик або Котик (кому як більше до вподоби).

Попри все, що відбувається навколо, людям хочеться казки. Хоча б трохи. Хочеться перейнятися атмосферою казки, повірити в чудеса та загадати бажання.

Ми ж хочемо поділитися з вами переліком страв, які можуть прикрасити ваші святкові столи.

М’ясна нарізка

Нарізка з м’яса або ковбаси в їжу вегетаріанцю Кролику, зрозуміло, не підійде, але, приміром, Котику буде цілком до смаку. Тим паче, що вона здатна неабияк прикрасити ваш стіл.

Вміст тарілки має відповідати смакам домочадців та гостей. Її класичний варіант включає:

  • «м’яку» ковбасу або шинку (мортаделла, прошутто);
  • тверду «витриману» копчену ковбасу (салямі, чорізо);
  • сиров’ялені ковбаси (сальчичон);
  • варено-копчені м’ясні делікатеси (буженина, карбонад);
  • тонко нарізане сало;
  • паштети з птиці або дичини.

Вдало відтінять і підкреслять смак м’ясо-ковбасної нарізки:

  • кружечки або кульки сиру моцарелла;
  • томати чері;
  • маслини або оливки;
  • каперси;
  • зернова гірчиця;
  • хумус;
  • кисло-солодкі соуси;
  • підсушений тостовий хліб або багет, хлібні палички, солоні крекери.

Сирна тарілка

Сир – продукт «нейтральний» для Кролика, але дуже підходящий для Кота. Він, як і ковбаси та делікатесні копченості, допомагає зробити стіл багатим і рясним, що обов’язково сподобається всім вашим гостям та домочадцям.

На тарілці має бути мінімум п’ять різновидів сиру, інакше, на думку професійних кулінарів, це просто “випадкова” нарізка. Правильне асорті можна скласти в бюджетному або в делікатесному варіанті.

Дешевше обійдеться таке поєднання:

  • кілька видів твердих або напівтвердих сирів (гауда, едам, маасдам, голландський, російський);
  • розсільні сири різного ступеня солоності (бринза, адигейський, сулугуні, моцарела);
  • копчені сири (чечіл, плавлений ковбасний).

Відчутно дорожчою буде така тарілка:

  • сири з благородною блакитною пліснявою (горгонзола, дор-блю, рокфор);
  • м’які сири з коров’ячого молока в “оболонці” з білої цвілі (камамбер, брі);
  • тверді витримані сири (пармезан, чеддер, емменталь, грюйєр, пекоріно);
  • молоді сири з козячого або овечого молока (шевр, брюност)

Добре доповнять будь-яке сирне асорті:

  • солодкі фрукти, ягоди (інжир, виноград, груші, фініки, персики, полуниця);
  • горіхи (волоські, мигдаль, кеш’ю);
  • натуральний рідкий мед;
  • джеми, варення;
  • якісна оливкова олія;
  • сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив);
  • свіжа зелень (шпинат, кріп, петрушка, кінза).

Рибне асорті

Асорті з рибних делікатесів – ще один «уклін» Коту, який дуже поважає рибу в будь-якому вигляді. А додаткова різноманітність на столі неодмінно сподобається Кролику.

Слабосолений оселедець або скумбрія холодного копчення – невід’ємний  новорічного столу ще практично з часів СРСР. Зараз цей «базовий елемент» для більшої декоративності доповнюють сортами риби з м’якоттю різних відтінків:

  • сьомга, форель, лосось, кижуч, кета, горбуша;
  • палтус, масляна риба;
  • вугор;
  • шпроти.

Декорують рибну тарілку:

  • червоною або чорною ікрою;
  • дрібно нарізаною звичайною або маринованою цибулею;
  • кропом;
  • вершковим маслом (звичайним або з добавками);
  • кислими цитрусами (лимон, лайм)

Овочі та фрукти

Овочева тарілка на столі в рік Кролика, який харчується переважно овочами, має бути обов’язково. Чітких правил її складання немає: головне, щоб усі інгредієнти були свіжими та високоякісними.

Включайте в овочеве асорті:

  • огірки;
  • томати (звичайні або чері, різних кольорів);
  • болгарський перець (різнокольоровий);
  • редис;
  • салатна або фіолетова цибуля;
  • морква;
  • різні види капусти;
  • листовий салат.

Нарізайте овочі з фруктами не надто крупно, щоб шматочки зручно було брати виделкою. Велику декоративність подачі забезпечить фігурна нарізка за допомогою спеціальних ножів, інших пристосувань для карвінгу.

Фрукти Кролик їсть також пречудово. Якщо на столі в новорічну ніч буде велика фруктова тарілка, символу року це точно сподобається:

Найпростіший «зимовий» варіант:

  • мандарини
  • банани;
  • ківі
  • яблука;
  • груші
  • виноград;
  • апельсини,
  • зерна граната;
  • хурма.

Свіжа зелень

Зелень – ще одна важлива складова частина раціону Кролика. Накриваючи стіл на Новий Рік, сміливо використовуйте її для прикраси будь-яких страв – гарячого, салатів, холодних закусок, будь-яких нарізок. Переборщити в такому випадку неможливо.

Добре підійде як «класична» зелень (зелена цибуля, кріп, петрушка, кінза), так і більш «екзотичні» пряні трави (базилік, чебрець, орегано, майоран, розмарин).

Не забувайте про різні види листового салату, шпинат. Якщо ви вирощуєте зелень на підвіконні, використовуйте горщики як оригінальний декор новорічного столу.

Канапе

І Кролик, і Кіт у китайському символізмі вважаються великими витівниками. Тому складні канапе, складені переважно з тих продуктів, які їм до смаку, допоможуть господарям заручитися їхньою підтримкою на наступний рік.

Подавати канапе можна на шпажках, крекерах, шматочках підсушеного хліба.

Найбільш ходові інгредієнти:

  • варені ковбаси, шинка, копченості;
  • сири;
  • паштети;
  • курячі та перепелині яйця;
  • солона або копчена риба;
  • креветки, кальмари, інші морепродукти;
  • овочі (насамперед, огірки, томати);
  • фрукти (шматочки ананаса або манго, часточки цитрусів, зерна граната);
  • маслини та оливки.

Кілька варіантів безпрограшних поєднань продуктів для канапе:

  • помідори чері + свіжі огірки + сир фета, бринза або адигейський + салатне листя;
  • моцарела + болгарський перець + цукіні;
  • шинка або запечена курка + напівтвердий сир + свіжі або консервовані ананаси;
  • бекон + твердий сир + чері;
  • підсушений хліб + авокадо + червона риба + вершковий сир;
  • обсмажені креветки + перепелині яйця + фета + черрі;
  • бекон + оливки + чорнослив;
  • сиров’ялена або копчена ковбаса + твердий сир + свіжі або мариновані огірки.

Тарталетки

Тарталетки в новорічному меню у тих, хто святкує настання року Кролика або Кота, з’являються з тих самих міркувань, що й канапе. Крім того, так набагато зручніше їсти червону ікру, яку на Новий Рік росіяни обов’язково намагаються поставити на стіл.

Різноманітні начинки для тарталеток, які припадуть до смаку обом “покровителям” 2023 року, приготувати нескладно:

  • тертий сир, дрібно нарубані відварені яйця, шматочки курячого м’яса, зелень, подрібнений часник;
  • смажені гриби та цибуля, тертий сир;
  • сирний сир, змішаний з дрібно нарубаним кропом, червона ікра, скибочка лимона;
  • нарізані відварені креветки, кальмари, змішаний із сухим базиліком і подрібненим часником майонез;
  • пюре з авокадо і сирного сиру, шматочки солоної або копченої червоної риби, лимон і спеції за смаком;
  • консервований тунець, дрібно нарізані свіжі огірки, терті відварені яйця, консервована кукурудза;
  • обсмажений м’ясний фарш, цибуля, гриби, томатний соус і спеції за смаком, тертий сир за бажанням;
  • консервована квасоля, морква по-корейськи, відварна курка, часник, спеції, майонез;
  • шматочки копченої курки, чорнослив, тертий ковбасний сир, подрібнені волоські горіхи, сметана
  • сир, сметана, часник, будь-яка зелень і спеції;
  • запечене куряче філе, рукола, апельсин, моцарела, зерна граната;
  • карамелізовані фрукти (яблука, груші) зі спеціями.

Салати

З огляду на особливості раціону Кролика, віддавайте перевагу більш легким овочевим салатам. Бажано, щоб «невегетаріанських» інгредієнтів у них було відносно небагато.

Особливу увагу звертайте на рецепти з морквою, капустою.

Остання, до речі, в китайській традиції асоціюється з удачею в справах.

Салатна заправка теж не має бути «важкою».

Якщо дозволяє склад, відмовтеся від майонезу на користь сметани, натурального йогурту, олії, соєвого соусу.

 

Не гіршими є й саморобні заправки на основі лимонного соку з додаванням спецій, зернової гірчиці.

Для прикрашання салатів використовуйте шматочки овочів, салатне листя, іншу свіжу зелень, оливки, маслини. Готову страву викладіть на тарілку у формі мордочки кролика або сидячого звірка.

А для ще більшої схожості посипте її тертим білком відвареного курячого яйця або вареним рисом. Або (якщо дозволяє бюджет свята) – чорною ікрою (враховуючи, що настає рік чорного Кролика).

Гаряча страва з птиці або м’яса

Кролик і Кіт – тварини швидкі, легкі та «стрункі». Тому жирне, висококалорійне, важке для шлунка гаряче на Новий рік – не найкращий вибір.

Щоб знизити навантаження на травну систему, не смажте основний інгредієнт на олії. Краще запекти м’ясо або птицю в духовці, приготувати на грилі, потушкувати.

Обом тваринам притаманна цікавість.

 

Якщо вдасться здивувати символ року оригінальним рецептом, можна розраховувати на його допомогу та підтримку протягом наступних 12 місяців.

Рецептів гарячих страв, здатних викликати захоплення гостей, але нескладних у приготуванні, багато. Можна зупинити вибір на:

  • свинині, запеченій із сиром та ківі;
  • яловичині з вишнею;
  • курці, фаршированій яблуками, горіхами, чорносливом;
  • індичці з ананасами, маринованій у пиві з апельсиновим соком;
  • ягнятині у вині;
  • буженині з яблуками та сухофруктами в глазурі з апельсинового соку.

Гаряча страва з риби

Риба – ідеальне частування для Кота. Крім того, в Китаї вона символізує багатство, просування вперед, до бажаної мети.

Також китайці вважають: якщо не поскупитися на інгредієнти для рибної страви, плани, мрії, загалом усе задумане втілиться в життя швидше.

Відповідні рецепти для святкового столу:

  • запечений лосось з апельсинами і пряними травами;
  • осетер, фарширований солодким булгуром;
  • щука в сметанно-гірчичному соусі;
  • форель у медовій заливці;
  • сьомга з креветками і мигдалем під сирною скоринкою;
  • короп, фарширований овочами та печерицями;
  • тріска в сирному суфле;
  • палтус, запечений у лаваші.

Гаряче з риби готується за тими ж принципами, що з м’яса. Переважно готувати рибину цілою, вибирати способи термообробки, що знижують калорійність страви.

Гарнір

Гаряча страва на новорічному столі призначається переважно для Кота. Щоб «вшанувати» обох символів року одразу, підберіть до неї правильний гарнір.

Найкращий варіант для рослиноїдного Кролика – овочі, насамперед, капуста, морква. Їх можна запекти, відварити, тушкувати, приготувати щось на кшталт овочевого рагу. Найкраще з сиром (для котика).

Підійдуть як гарнір будь-які злаки, наприклад, пшоно, рис, «похідні» ячменю і пшениці. Оригінальний вигляд на столі мають будь-які каші в горщиках.

Можна святково «обіграти» традиційну для України картоплю. Замість відварених або запечених бульб, пюре приготуйте картоплю, нафарширувавши її сиром і зеленню. Або зробіть із неї крокети, оладки. Або взагалі поекспериментуйте з її “замінником” – бататом.

Загальний десерт

Як десерт «на всіх» можна приготувати торт із морквяним бісквітом або великий морквяний кекс. Також вітаються на новорічному столі всілякі пироги з фруктами, зокрема, карамелізованими, чизкейки з фруктовими або ягідними топінгами.

Дуже ефектний вигляд має запечене морозиво в кокосовій стружці. Але ви також можете використати просте морозиво з Ризьким бальзамом та натертою чоколядою.

Це має неодмінно сподобатися всім Кроликам та Котикам

З Новим Роком!

За мотивами: Village-Life

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook