12 цікавих фактів про хліб: Французи їдять 67 кг на рік
Дещо відверто дивує
Хліб усьому голова. Таких правил дотримуються не лише українці, хліб шанують у всьому світі. Пропонуємо вам ознайомитися з кількома цікавими фактами про хліб.
1.
Кожного дня в усьому світі з’їдають 9 мільйонів одиниць хліба. І приблизно половина цього хліба йде на виготовлення бутербродів. Рекордсмени в цій справі французи: вони споживають 67 кг хліба на душу населення на рік. Це – найбільший показник в Европі.
2.
За свідченнями археологів перший хліб почали випікати понад 7 тисяч років тому. Він був виготовлений не зі злаків, а з жолудів. А там, де не росли дуби, борошно робили з горіхів.
3.
В різних країнах його виготовляли з того зерна, яке там росло. Наші пращури пекли з пшеничної, житньої, вівсяної муки. Індіанці – з кукурудзяної, єгиптяни — з дурри, або азійський сорго…
4.
У кожного народу є свої улюблені рецепти виготовлення хліба. У кавказців – лаваш, у євреїв – маца, у німців — брецель, у французів — багет, в італійців — чіабата, в мексиканців — тортилья, а в індійців – чапати.
5.
Однією з найдавніших одиниць виміру в багатьох народів було ячмінне зерно. Так, наприклад, дюйм в англосаксонській системі числення дорівнює трьом ячмінним зерняткам.
6.
З давніх-давен пекарі дуже цінувалися. У Стародавній Греції булочник міг зайняти дуже високу посаду. У Римі раб, що вмів пекти хліб, коштував в десять разів дорожче вправного гладіатора. А за старими німецьким законам злочинець, який убив пекаря, карався втричі суворіше, ніж за вбивство будь-якої іншої людини. У Візантії пекарі не обкладалися ніякими державними повинностями, але, якщо вони випікали і продавали хліб низької якості, їх могли піддавати покаранням – відшмагати, обстригти наголо, прив’язати до ганебного стовпа, відправити у вигнання.
7.
У багатьох народів досі існує традиція з’їдати весь хліб до крихти і знаходити застосування навіть черствому шматочку, тому що викидати хліб — гріх. В середні віки в Європі хлібом також користувалися не тільки для їжі, але і для сервірування столу. Черстві шматки хліба клали на стіл замість тарілок, а вже на них клали їжу. Після обіду хліб, що просочився цією їжею з’їдали або віддавали собакам.
8.
Історія булочки з родзинками може змусити і гидливо поморщитися, і посміхнутися. Одного разу знаменитий булочник сильно осоромився: в тісто, призначене для саєчок, випадково потрапив тарган. Бідолаху-пекаря викликали «на килим» і з обуренням пред’явили йому зіпсований виріб. Філіпов не розгубився: він заявив, що темно-коричневий «сюрприз» у здобі – звичайна родзинка. І зараз же довів свої слова справою: з’їв булку, знищивши усі докази. А коли гроза минула, подумав, чому б справді не спробувати класти в булочки родзинки …
9.
«Король» сучасного фастфуду — сендвіч – був винайдений графом Сендвічем, який був настільки схиблений на іграх, що не бажав відриватися на їжу. Він грою заробляв на експедиції в далекі країни. Одна з його експедицій відкрила нові землі, які назвали ім’ям спонсора. На карті світу з’явилися Сандвічеві острови, а лорд Сендвіч цим увійшов в історію двічі. Саме він і звелів приносити йому їжу, вміщену між двома шматками хліба, щоби м’ясо чи щось ще з «начинки» не бруднило пальців.
10.
З хлібом пов’язано багато незвичайних рекордів з Книги Гіннеса. Наприклад, справжнісінький гігант серед булок з’явився в 1996 році в мексиканському Акапулько. Місцеві пекарі спекли диво-виріб завдовжки понад 9 км.
11.
Лаври приготування найшвидшої булочки належать пекарям з Wheat Montana Farms and Bakery, рекорд яких був занесений в книгу рекордів Гіннеса в 1995 році. Вони змолотили пшеницю в полі, змололи її в борошно, а потім замісили, сформували коржик і випекли його всього за 8 хвилин і 13 секунд.
12.
Найбільший коровай в світі був зареєстрований на Софіївській площі в Києві і потрапив до Книги рекордів Гіннеса. Коровай спекли спеціально для «Свята хліба та врожаю». Його вага була 150 кг, висота 65 см, а діаметр рекордсмена виявився 160 см.
Джерело: croshbriosh
Радіо Трек: НОВИНИ