10 видів трави, яку можна їсти (+ФОТО)
Ця зелень абсолютно їстівна і досить корисна
Мало хто знає, що у дворі, саду, на городі та в лісі легко знайти їстівні «бур’яни». Мало того – ці рослини корисні збагатять організм необхідними вітамінами та мікроелементами.
Розповідаємо, з чого можна приготувати смачну і корисну страву.
1. Водяний крес
Бур'ян, який продають навіть у магазинах, але насправді його можна зірвати абсолютно безплатно біля найближчої водойми.
Крес додають у різні салати в сирому вигляді, що надає страві особливої пікантності.
У його складі є вітаміни, корисні олії, мінерали та алкалоїдні з'єднання.
2. Кропива
Ще один відомий бур'ян, який часто використовують у кулінарії.
Її додають у салати, супи і як начинку – у пиріжки. Також з молодою кропивою готують омлет і ризотто. Для цього пекучу зелень обливають окропом.
3. Лобода
Мало хто знає, що лобода використовується для приготування деяких лікарських препаратів і для виготовлення БАДів.
Отримати користь від бур'яну можна і вживаючи його в їжу. Але для цього із зелені спершу треба прибрати небезпечну для організму щавлеву кислоту. З цим завданням добре впорається сік лимона або теплова обробка.
Вчені кажуть, що цей бур'ян – навіть корисніший за звичайний щавель, рецепти з яким можна використовувати і для готування лободи.
4. Реп’ях
У народі цю рослину називають реп'яхом і багатьом воно знайома своїми гострими колючками. Насправді цей будяк їстівний і смачний, і в разі чого – допоможе впоратися з голодом і отримати вітамінний заряд.
Листя потрібно зрізати та очистити від колючок, а потім порізати на шматочки і зварити у підсоленій воді. І вуаля – доволі таки їстівний суп.
5. Кульбаба
З гарної та запашної квітки можна не лише плести вінки, але й використовувати її в їжу.
Найпопулярніші ласощі з кульбаб – варення. Також листя цієї рослини можуть використовуватися у салатах.
Важливо враховувати, що коли рослина дозріває, то здобуває гіркуватий смак, тож збирати її треба ще до настання справжньої весни, доки у цього будяка молоді і ніжні листочки.
Щодо користі кульбабок, то в них багато бета-каротину (направду – навіть більше, ніж у моркві).
6. Пирій
Бур'ян, який люто ненавидять городники, насправді дуже корисний для організму. Для вживання в їжу підходять молоді рослини, у яких ще не сформувалося насіння.
Листя додають у салати, супи, соуси, а з коренів можна робити корисне борошно.
7. Ситник
Рослина, яку використовують для озеленення ставків, і яку багато людей називає очеретом. У нього – їстівні стебла, коріння і насіння. Їх можна вживати як у сирому, так і вареному вигляді.
У ситнику багато вуглеводів. Борошно, отримане з сухих коренів, буде солодким, і в нього не треба буде додавати підсолоджувачі.
8. Грицики
Діти 90-х добре знають цей бур'ян, оскільки без страху їли його, зауважуючи досить приємний смак, що схожий на городню зелень.
Цю пікантну рослину також називають «дикою гречкою», «пастушою сумкою» чи «горобиним оком», а використовують у приготуванні соусів – замість гірчиці.
Врахуйте, що молодій рослині властивий гострий смак із кислинкою. В їжу можна використовувати насіння.
9. Портулак
Відрізнити цю рослину можна за товстим червоним стеблом і соковитими листочками округлої форми. На ділянці його позбутися дуже складно, зате – в разі чого – можна отримати багато їстівної зелені.
Стебла і листя можна вживати у свіжому вигляді, додаючи в салати або інші страви. Портулак може стати відмінним замінником, наприклад, шпинату.
Щодо користі рослини, то вона містить антиоксиданти й омега-3.
10. Конюшина
У насінні цієї рослини – до 25% білка і 12% корисних жирів. Конюшину можна з'їсти, щоб швидко вгамувати голод, а сушені квітки можна використовувати для заварки смачного і корисного чаю.
Також їстівні бутони. Вони підходять для закваски, подібно до капусти.
Джерело: Ukr.Media
Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ