Як знищити «зеленого агресора» на Рівненщині

Розповідають у Держпродствоживслужбі

Нині в області лише розпочинається аграрний сезон. Одним із найбільших «зелених шкідників» є амброзія полинолиста. Це однорічний карантинний бур’ян заввишки 20-250 см, який поширений у всіх областях України і подекуди є проблемою на державному рівні.

До грунтів амброзія невибаглива і може рости на будь-якому субстраті. Посуха їй не шкодить, оскільки коріння сягає глибини чотирьох метрів. Як чужинка, амброзія не має природних ворогів - її не їдять тварини. Як справжній «зелений агресор» ця рослина успішно витісняє гравілат, вероніку, злаки, подорожник, ромашку, череду та інші рослини, які прикрашають ландшафт.

Про це повідомляють у Держпродспоживслужбі Рівненщини.

Людям радять таким чином боротися з цією «бідою»:

Заходи з її знищення мають бути не одноразовими, а постійними. Треба не допускати її масового розмноження.

Впровадження карантинного режиму -

Перше обстеження полів навесні проводять після сівби до появи сходів ярих культур, а подальші у період від з’явлення сходів висотою 12- 15 см. Посіви озимих культур обстежують на початку фази кущення та навесні до фази повного кущення.

Друге обстеження полів проводять перед збиранням врожаю або зразу після цього з метою планування способів осіннього та весняного передпосівного обробітку грунту і застосування гербіцидів.

Агротехнічні заходи - старанно очищається посівний матеріал від насіння амброзії, проводяться лущення стерні, періодична глибока оранка, досходова культивація. На полях найкращий захист від цієї рослини забезпечують культури суцільного посіву, що формують потужну листостеблову масу — озимі пшениця, жито, ячмінь, тритікале (злакова рослина, штучно створена селекціонерами за рахунок схрещування жита з пшеницею).

Також доречним є застосування хімічних методів боротьби – гербіцидів.

Відповідальні за виконання заходів із боротьби з карантинним бур’яном – райдержадміністрації, органи місцевого самоврядування, які мають передбачати в місцевих бюджетах кошти на проведення боротьби з амброзією.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Теги: аграрії
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень