Як воно – народжувати у Франції: враження рівнянки (ПРОДОВЖЕННЯ)

Колишня рівнянка Людмила Ткач поділилася враженнями

У першій частині публікації жінка розповіла про те, як ставляться медики до жінки, яка потрапляє у пологовий будинок, і яке меню породіллі. У другій частині вона розповіла про французьке медичне страхування та післпологовий догляд за породіллею та дитиною. Отож, Людмила Ткач пише:

Страхування


Мабуть, цей розділ сподобається багатьом страховим агентам... та я вас розчарую.
У Франції існує державна підтримка народжуваності, тому основну частину затрат при вагітності та пологах бере на себе соціальна страхова, що є державною установою. Звичайно, у великих містах, де ціни вищі в клініках та лікарнях, там або доводиться доплачувати, або скористатися додатковою страховкою, яка насправді найвигідніша, лиш коли ти маєш колективний договір страхування від роботи, індивідуальні - то зовсім невигідно.


Так от - всі витрати, пов'язані з нароженням, включаючи навіть підгузки дитині і продукти догляду за нею, всі перші аналізи, харчування мами, все таке інше - оплачується державою. 


З першого квітня таке мають робити в Україні. Але я ставлюся скептично, бо щоб так працювало - красти треба менше, набагато менше... Бо інакше та страхова медицина буде лиш на папері.

Післяпологовий догляд


Ми вибрали індивідуальну палату, яку держава не оплачує, хоча її ціна менша за те, що витрачає середньостатистичний українець на народження дитини (всі наші неофіційні плати гінекологам, акушерам та анестезіологам).
Можна брати палату на двох - тоді вона оплачується державою, але не всі йдуть на такі "незручності".

В палаті - функціональне ліжко, тобто ти натискаєш кнопочку і можеш підняти ліжко, щоб дістати дитину з люльки, або опустити, щоб легше було з нього встати, або підняти спинку, щоб поїсти чи навіть щоб було зручніше погодувати маля. Тобто ліжко таке, щоб породілля в перші дні мінімум рухалась та не навантажувалась, адже це дуже важливо для післяпологового відновлення та допомагає уникнути опущеннь органів, які потім важко виправляти.


Крім того, поряд є пульт для ввімкнення і вимкнення світла. 


Пульт виклику чергової медсестри в разі якоїсь проблеми. Окремо виділена кімната гігієни з душем, пеленальний столик з підгузками. І навіть міні-розкладний диван для татка, який, при бажанні, може заночувати з Вами.
Йому, до речі, можна і їсти замовити в палату, щоб він про це не турбувався.
Фактично кімната виглядає як готельний номер, але з максимальними зручностями як для людини в післяопераційних період.


Протягом дня за дитиною та матір'ю йде нагляд: 

  • мінімум двічі в день приходить акушерка, щоб дізнатись про здоров'я матері та допомогти в питаннях грудного вигодовування: прикласти до груді, навчитися годувати в різних положеннях, щоб не втомлюватись, кризи лактації та як з ними справлятися і т.д.
  • також двічі в день приходить педіатрична сестра, яка перевіряє малятко, також при необхідності допомагає в питаннях грудного вигодовування. 

Крім того, щодня в спеціальній кімнаті по догляду за новонародженими (друге фото), ця медсестра навчає маму догляду за новонародженим - проводиться прийом ванни, обробка пупка, очищення носика, вушок і т.д. Все показують, розповідають. На кожну дитину вже виділяють вітаміни Д та К, антисептики, які потім тобі ж і віддають додому для користування в перші тижні.
До цього ж, є аналогічна пара медпрацівників, які доглядають вночі, вони перевіряють температуру, тиск, допомагають з малятами в нічний час, коли мама не завжди може справитись - наприклад, можуть забрати дитинку на кілька годин, щоб мама поспала.
Жінку навідує гінеколог, а дитину педіатр, який виписує всі направлення та необхідний рецепт для покупки всього необхідного для догляду за дитиною. Мамі, до речі, теж виписують рецепт на вітаміни для вдіновлення та ряд препаратів, необхідних саме цій жінці.
На ніч дають спеціальнй чай, що сприяє лактації, а зранку стандатний набір вітамінів для відновлення.
Ще маму відвідує працівник соціальної страхової, щоб розповісти про всі процедури, які потрібно зробити, щоб дитинка мала соціальний захист у вигляді державного страхування, часто навіть допомагає заповнити необхідні папери та організовує відвідини місцевої акушерки на дім, за кілька днів після виписки.

Що вражає найбільше - це навіть не комфорт палати, а саме відношення до породіллі. 
Всі працівники коректні, ввічливі, жартують, готові допомогти з будь-яким питанням, навіть якщо воно - дурніше не придумаєш. 
Ніякого негативу, стресу. Все дуже щиро і по-домашньому... 
І думаю, що це залежить не лише від зарплат, адже не такі там вони вже й захмарні. Просто люди розуміють, де вони працюють, свідомо вибирали цю професію і отримують задоволення від неї. А ще, мабуть, просто люблять людей...

На цьому, звичайно, всі позитивні моменти не закінчуються, та краще інформацію надавати поступово.
Наприклад, за деякий час розповім про державну програму підтримки відновлення родових шляхів у жінок. 
Хоча, навіть краще - запишу про це відео, ця програма того варта.

Стеж за нашими новинами у  Telegram

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень