Медична реформа в дії: що з понеділка треба робити рівнянам

І чого не варто

Міністерство охорони здоров’я затвердило форму декларації, яку пацієнт має підписати з лікарем, якого обере.

Процес підписання декларацій стартує 2 квітня. Однак, начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів закликає рівнян не панікувати і не створювати ажіотаж у поліклініках уже з понеділка, адже цей процес не має часового обмеження.

Більше того, аби підписати декларацію, і медпрацівник, і медзаклад мають бути зареєстровані у електронній системі E-Health, а цей процес ще теж не завершений, говорить Віктор Іськів:

Наші заклади у процесі реєстрації. Це, як ви знаєте, наші три ПМСД  - Центральний, Північний, Ювілейний. Вони якраз зараз реєструються в E-Health. Частина лікарів теж у нас уже зареєстрована, думаю на понеділок у нас буде уже багато що готово.

Щоб запобігти чергам, не потрібно уже з понеділка приходити і підписувати декларацію з лікарем. У часі ця процедура абсолютно необмежена, нічого не заважатиме і в травні підписати декларацію з лікарем, і в червні.

Цей принцип, про який ми всі говоримо, що гроші підуть за пацієнтом, він запрацює тільки з 1 липня. До того часу бажано заключити декларацію з лікарем.

Вочевидь, перші кілька тижнів будуть так званим перехідним періодом, поки у поліклініках навчаться працювати з новою системою.

Якщо ж ви обрали свого лікаря, для підписання декларації необхідно з паспортом та ідентифікаційним кодом прийти у заклад, де він працює.

У поліклініках визначили відповідальних за підпис декларацій осіб. Як їх знайти – запитайте в реєстратурі.

Отже, ця людина займається заповненням декларації в електронній системі охорони здоров’я E-Health. Після внесення усіх необхідних даних вам на телефон приходить смс-повідомлення з кодом підтвердження реєстрації. Цей код диктуєте реєстратору. Декларація готова. Її роздрукують і дадуть вам для перевірки. Якщо все правильно, лікар, з яким ви підписали декларацію, скріплює угоду електронним підписом. Друкується два примірника декларації – один для вас, один для лікаря.

У разі ж, якщо ви передумали і вирішили переобрати лікаря, робите все, що вищеописано з іншим медпрацівником, обраним вами.

Попередня угода автоматично анулюється у системі E-Health. Тобто, йти до того, з ким хочете анулювати декларацію і пояснювати, чому так сталося – не треба. Поки, за словами Віктора Іськіва, кількість підписань декларацій необмежена.

Разом з тим, якщо ви не підписали декларацію з лікарем, меддопомогу вам все одно змушені надати.

Лише за таких пацієнтів лікарям з 1 липня платитимуть менше.

Однак, і вам, вочевидь, за деякі послуги, які, як гарантує МОЗ, будуть безкоштовними для тих, хто підписав декларацію, доведеться платити.

Стеж за нашими новинами у  Telegram

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень