Шахраї вимагають гроші в українців через месенджери: Які повідомлення мають насторожити

Легкі гроші чи обман?

В Україні активізувалися шахраї, які «працюють» у месенджерах Telegram і WhatsApp і прикидаються роботодавцями. Аферисти пропонують українцям просту роботу в соцмережах за 800-3000 грн на день, проте заробляють шахраї на виманюванні грошей у жертв, попередили у Міністерстві юстиції України.

Фейкові роботодавці пропонують ставити лайки на відео в ТікТок або YouTube, а також на пісні на Spotify, оцінювати ресторани та готелі в Google Maps і таке інше.

Оплату обіцяють після того, як «співробітник» надішле скриншот із підтвердженням виконаної роботи. За перші завдання шахраї справді надсилають гроші. Сама схема починає працювати після того, коли шахраї втерлися у довіру.

Перші зароблені легкі гроші ви можете отримати на картку, але це лише приманка. Далі шахраї попросять вас переказати певну суму коштів.

 

Згодом вони пообіцяють повернути їх разом із «заробленими» вами грошима за виконані завдання. Спочатку дійсно все так і буде.

 

Далі схема повториться, але ставки підвищаться, тому у вас попросять вже більшу суму грошей. Коли ви її надішлете, то втратите зв'язок із «роботодавцем», – попередили в Мін'юсті.

 

Як уберегтися від шахраїв:

  • не реагуйте на пропозиції щодо подібної онлайн-роботи. Пропозиції можуть надходити через різні месенджери із закордонних номерів, що починаються на +1, +8, +6 тощо;
  • не надсилайте гроші за роботу в інтернеті;
  • уважно перевіряйте всі пропозиції щодо «легких заробітків»;
  • не оплачуйте жодних послуг, щоб оформитися на роботу в ту чи іншу організацію.

Сума втрат через шахраїв досягла рекордних 3 млрд грн. Скільки б банки не покращували систему захисту, доки громадяни самі надсилають свої дані, шахраї продовжують заробляти.

Раніше на цю тему ми писали:

«Негайно кладіть слухавку»: українцям повідомили, після яких слів треба миттєво завершити розмову. Телефонують шахраї

 

Джерело: OBOZ.UA

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень