Підтримку по-новому для бізнесу з міського бюджету хочуть депутати Рівного

Адже поки вона – така ж, як і десять років тому

Фото ВКурсе.ua

Малий і середній бізнес у Рівному дає 70% надходжень до бюджету міста. І щороку на програму підтримки малого і середнього бізнесу з міського бюджету надають кошти. Їх витрачають на навчання для підприємців та голів ОСББ, круглі столи, ярмарки, а найбільше - на компенсацію підприємцям відсотків за кредитами на проекти з модернізації виробництва.

Цього разу начальник міського управління економіки Микола Кирея на програму просив порівняно невеликі суми: 600 тисяч гривень - на 2018 рік і 700 тисяч - на 2019 рік. Це здивувало членів бюджетної комісії міськради. Але Микола Кирея пояснив, що нині через зміни законодавства за компенсацією відсотків за кредитами майже ніхто не звертається:

Далі говорить Микола Кирея:

Ми таку роботу робили сім років тому і вона успішно йшла. Але були внесені зміни до законодавства і експертизу цих проектів завернув на себе Київ на Мінфін. І після того – як відрізало.

 

Підприємці вважають, що вирішити питання в Києві - це неможливо. Тим паче, малий і середній бізнес. Одні поїздки туди-назад, проживання там – трати таких грошей, що шкірка вичинки не варта.

За словами Миколи Киреї, на компенсацію відсотків за кредитами одній фірмі раніше діставалося від 35 до 50 тисяч гривень. І за цим підприємці зверталися, щоб, приміром, закупити обладнання для різання каменю, для виготовлення вареників і пельменів, нового виду пет-пляшок тощо.

Щоб продовжити надавати бізнесу компенсацію відсотків за кредитами, влада Рівного звернулася до голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної. І ніби ситуація має зрушити з місця. Тому у бюджеті на наступний рік хочуть закласти на це кошти.

Бюджетна комісія підтримала цю програму, але із зауваженнями депутата міськради, адвоката і підприємця Миколи Бляшина. Адже він вважає, що

підтримувати бізнес потрібно не так, як десять років тому, а по-новому.

Микола Бляшин

Тож пропонує доповнити програму. Зокрема, щоб у ній були заходи, спрямовані на збільшення адмінкарток щодо адмінпослуг для бізнесу на сайті ЦНАПу,

приміром, щоб там була інформація про те, як перевести житлове приміщення у нежитлове.

Окрім цього, Бляшин пропонує

вивчити можливість компенсації відшкодування місцевих податків підприємцям

 

і наповнити програму підтримки підприємництва конкретними заходами щодо посилення інформування бізнесу про можливості співпраці з місцевою владою. Як приклад, наводить неможливість бізнесмену знайти на сайті міськради інформацію про конкурси щодо будівництва у місті парковок чи гаражів, залучення інвесторів тощо. 

Чи підтримає програму з такими доповненнями міськрада Рівного - стане відомо на сесії 2 листопада. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень