Де у Рівному будуть вулиці Музичка, Чайки та Червонія?

А ще Тараса Бульби-Боровця та Андрія Кузьменка

Сьогодні відбулися експертні слухання щодо перейменування 34-х вулиць обласного центру на виконання закону про декомунізацію. Серед найбільш відомих під перейменування підпадають вулиці Мірющенка, Курчатова, Гайдара, Остафова та Черняка.

Мешканці останньої - проти, щоб їх адресу змінювали на ім’я конкретної людини. Адже, на їх думку, при зміні влади вулицю знову можуть перейменувати. Тож пропонують нейтральну назву, говорить старший по будинку Черняка, 6 Юрій Новак:

 

 

- Мають перейменувати вулицю Черняка на Сергія Бачинського, уже пише, що Віктора Чайки. Я так зрозумів, що воно може помінятися ще шість раз, тобто, наша влада міняє як їм треба. Не так, як громадськість бажає, а як вважають за потрібне, на власну думку. Народ виступає за те, щоб назви вулиць не прив’язувати до прізвищ. Прийде інша влада – будуть вважати, що ця людина не підходить -  будуть міняти на свою. Це марна трата коштів. Якщо вже міняти – то на якусь альтернативну назву, наприклад,  героїв України.

 

Між тим, мешканців інших вулиць на слуханнях не було, адже організатори кажуть, що їх і не запрошували, бо над цим питанням поки працюють експерти та історики, їх було 30.

Комісія направила свої напрацювання до Інституту національної пам’яті, який дав свій позитивний відгук щодо пропозиції рівненських експертів. За словами кандидата історичних наук Андрія Жив`юка, ці імена мають відійти в історію:

 

- Дві відомі в Рівному вулиці, їх кожен знає – це вулиці Мірющенка і Остафова. Вони підлягають перейменуванню. Це підпільники, які діяли в Рівному в період радянсько-німецької війни як  співробітники оперативної групи НКВС СРСР. І, відповідно, до закону про декомунізацію, символи, пов’язані з їхньою діяльністю, мають бути усунуті із публічного простору. Це вже має перейти в простір музейний, архівний.

 

Ці вулиці тепер пропонують називати Героїв АТО та Пластова відповідно. Серед резонансних пропозицій - перейменування вулиці Бахарєва на імені Музичка, Валі Котика змінити на Василя Червонія.

Серед іншого, вже під час засідання були пропозиції присвоїти певним вулицям імена Тараса Бульби-Боровця та Андрія Кузьменка. 

Роз`яснення деяких пропозицій можна переглянути тут.

Зауважимо, що це попереднє схвалення, його мають надати депутатам міськради для затвердження на сесії.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень