На чиї імена пропонують змінити назви відомих вулиць Рівного?

Книгозбірня запрошує на історичну виставку видатних діячів УНР

Працівники Рівненської обласної бібліотеки підготували виставку матеріалів «Відновлення історичної правди: до перейменування вулиць міста Рівного», яка розкриває низку фактів, відомостей та історичних довідок з життя діячів Української Народної Республіки Марка Безручка, Сергія Бачинського та Миколи Негребецького.

Саме їх іменами хочуть перейменувати кілька вулиць Рівного.

Ще у липні минулого року ініціювали перейменування проспекту Олеко Дуднича на проспект Марка Безручка, вулиці Бахарєва на вулицю Миколи Негребецького та вулиці Черняка на вулицю Сергія Бачинського, повідомляє Рівненська обласна рада.

ДОВІДКА

Безручко Марко (1883–1944). Народився у містечку Великий Токмак Таврійської губернії, (тепер місто Токмак Запорізької області). Військовий діяч, генерал-хоружний Армії УНР, голова Українського військово-історичного товариства у Варшаві. Автор книги «Українські Січові Стрільці на службі Батьківщині». Шоста стрілецька січова дивізія під командуванням полковника Марка Безручка відзначилась у битві з більшовицькими військами Першої кінної армії за м. Рівне на початку липня 1920 р. Наприкінці 1920 р. М. Безручко очолював військову місію і штаб Армії УНР у Варшаві. 10 лютого 1944 р. Марка Даниловича не стало. Похований на православному цвинтарі «Воля» у Варшаві (Польща).

Бачинський Сергій (1887–1941). Народився у м. Катеринославі. У час української революції був членом Української Центральної Ради, секретарем президії Трудового конгресу, на якому проголошував Акт Злуки УНР та ЗУНР. Працював учителем у школі Острога, в «Просвіті». У вересні 1927 р. був призначений директором жіночої гімназії у Дермані. Очолював дослідну станцію у с. Новий Двір, сприяв відкриттю Просвітянської хати. У 1940 р. був заарештований УНКВС у Рівненській області. У червні 1941 р. розстріляний. Місце поховання залишається невідомим.

Негребецький Микола (1897–1969). Народився у селищі Тучин Гощанського району. У роки революції служив телеграфістом при штабі Симона Петлюри, воював в армії УНР. Активно займався поширенням української періодики у Рівному, зокрема видань «Новий час», «Діло», «Свобода» та ін. У 1948 р. зазнав арешту за «недонесення про антирадянську діяльність». Помер у 1969 р. в Тучині, де і похований.

Нагадаємо, у Рівному перейменують 32 вулиці.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень